In eerste instantie sloot Crowther afgelopen zomer aan bij de selectie van Go Ahead Eagles Onder-21. De spits maakte echter dusdanig veel indruk tijdens de voorbereiding van de eerste selectie op het huidige seizoen dat trainer Kees van Wonderen hem definitief bij de hoofdmacht haalde. 

“Ja, het is inderdaad sneller gegaan dan ik vooraf had verwacht”, geeft Crowther aan. “In principe zou ik dit seizoen bij Go Ahead Eagles Onder-21 aansluiten. Mijn hoop was om misschien één à twee keer per week met de eerste selectie mee te trainen. Uiteindelijk heb ik echter de hele voorbereiding meegetraind om vervolgens definitief aan te sluiten.” 

Al tijdens de eerste competitiewedstrijd van Go Ahead Eagles in het seizoen 2020/2021 – uit tegen FC Dordrecht (0-0) – maakte Crowther zijn officiële debuut in het betaald voetbal. Op 30 augustus 2020 kwam hij in de 88e minuut als invaller binnen de lijnen. 

“Het is natuurlijk heel mooi dat ik al mijn debuut heb mogen maken”, vervolgt de geboren Groninger. “Natuurlijk ging het tijdens het warmlopen wel door mijn hoofd dat ik mogelijk mijn eerste officiële speelminuten zou gaan maken. Zenuwachtig werd ik daar niet van, maar ik hield er wel rekening mee, aangezien het 0-0 stond en we graag wilden winnen. Uiteindelijk werd ik twee minuten voor tijd ingebracht in een poging om met opportunistisch spel iets te forceren. Uiteindelijk heb ik, inclusief blessuretijd, zes minuten meegedaan. Na de wedstrijd liep mijn telefoon helemaal vol met appjes van familie en vrienden om me te feliciteren met mijn debuut.” 

Go Ahead Eagles is niet de eerste betaald voetbalorganisatie waarvoor Sam Crowther speelt. Eerder was hij van 2014 tot 2019 actief binnen de jeugdopleiding van FC Groningen en speelde hij onder meer in de Derde Divisie drie competitiewedstrijden voor Jong FC Groningen. De komende anderhalf jaar hoopt de 1 meter 94 lange spits bij Go Ahead Eagles de volgende stappen te zetten in zijn voetbalcarrière. 

“Met ons team wil ik dit seizoen op een plaats eindigen die recht geeft op het spelen van de play-offs”, schetst Crowther zijn verwachtingen. “Persoonlijk wil ik zoveel mogelijk speelminuten maken en veel leren. De aanwezigheid van een ervaren speler als Jacob Mulenga helpt me daarbij enorm. Jacob is zó’n slimme speler. Die ervaring probeert hij tijdens trainingen op me over te brengen door me te wijzen op specifieke details. De manier waarop hij laatst door zijn slimmigheid met twee doelpunten de wedstrijd tegen Telstar besliste, daar kan ik echt veel van opsteken.” 

De positieve ontwikkeling die Sam Crowther in korte tijd heeft doorgemaakt, is ook technisch manager Paul Bosvelt niet ontgaan. “Sam heeft zich snel aangepast als nieuwe speler van de O21-selectie. Dat was ook de reden dat we hem al vroeg hebben doorgeschoven naar de A-selectie. Zijn lengte, vaardigheid en scorend vermogen zijn Sams sterke punten. Het is aan hem om de volgende stappen te zetten en op die manier aanspraak te kunnen maken op meer speelminuten.”