Grootste toename
‘Het is de grootste toename sinds 2003, en dat geldt ook zeker voor de stedendriehoek’ vertelt Marianne Lentz, regiomanager UWV Stedendriehoek en Noordwest Veluwe.

De coronacrisis heeft duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren daalde het aantal WW-uitkeringen in deze periode van het jaar. Door het seizoen was er meer werk in bijvoorbeeld de horeca en de bouw, maar nu neemt de WW in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord sterk toe. Vooral mensen met een uitzendcontract en werknemers in de horeca hebben het moeilijk. ‘In onze arbeidsregiomarkt zijn de aantallen groot, het gaat om bijna 1300 uitkeringen meer ten opzichte van de periode voor de coronacrisis’, legt Lentz uit. ‘Deze fase in een jaar is altijd de fase waarin normaal gesproken meer mensen werk vinden in plaats van dat mensen werkloos worden, het is echt een beetje de wereld op z’n kop’.

Deventer
‘Als je heel specifiek naar Deventer kijkt gaat het om ruim 400 mensen. Dat zijn mensen die een uitkering hebben aangevraagd en hebben gekregen, het zijn dus niet het totaal aantal mensen.” aldus Lentz. ‘Ik kan alleen wat zeggen over de mensen die een WW-uitkering hebben ontvangen. Het aantal is nog groter want er zijn bijvoorbeeld ook mensen die misschien maar kort gewerkt hebben en nog geen recht hadden op een uitkering.’

In Deventer zijn er dus ruim 400 mensen met een WW-uitkering. ‘Het is ook een beetje bijzonder: het is bijna hetzelfde aantal in Apeldoorn dat werkloos is geworden en een WW heeft gekregen en Deventer is toch verhoudingsgewijs iets kleiner dan Apeldoorn. Dus verhoudingsgewijs wordt Deventer hard geraakt’.

Andere sectoren
Wat vooral gedaan wordt bij het UWV is mensen uitleggen dat zij ook werk kunnen zoeken in andere sectoren. ‘Ondanks dat bijvoorbeeld in de horeca op dit moment nog steeds of eigenlijk niks te doen is, zijn er andere sectoren waar wél veel vraag is. Iemand zou dus kunnen overwegen om voor een tijdelijke periode wat anders te doen.’ vertelt Lentz.

‘Kijk bijvoorbeeld naar de sectoren als de pakketdiensten. Daar is echt veel werk en veel vraag naar mensen, Helemaal kansloos zijn mensen niet maar je moet wel even iets verder kijken dan je normaal gewend bent.’

 

Luister hieronder naar het interview met Marianne Lentz tijdens onze radio-uitzending van 22 mei.