De informatie pagina van de Go Ahead Eagles jeugdopleiding opent met onderstaande tekst:

‘Kampioen worden is niet ons primaire doel, kampioenen maken is dat wel. Onder dit motto heeft Go Ahead Eagles sinds 2014 weer zijn eigen voetbalopleiding, door de KNVB gehonoreerd als Regionale Jeugdopleiding.

Wij staan een Go Ahead Eagles-signatuur voor waarin het individu technisch vaardig, tactisch geschoold, fysiek sterk en met een goede instelling/mentaliteit behept moet zijn. Wij richten ons in onze scouting hoofdzakelijk op de Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) en het gebied daarbinnen.’

Des te opvallender vond ik daarom het nieuwsbericht van de club van 16 mei jl. waarin gemeld werd dat er twintig nieuwe spelers in de opleiding instromen. Als we de verenigingen waarvan deze talenten instromen eens op een geografische kaart plaatsen zien we dat negen van de twintig spelers uit de zogenoemde Stedendriehoek komen. De belangrijkste vraag die bij mij opkomt is dan ook, hoe komt dat?

Scouting

In de presentatiegids staat een lijst met scouts en in welke regio zij werkzaam zijn. Allereerst vraag ik me dan af hoe spelers van bijvoorbeeld DVS Ermelo en DZC Doetinchem in beeld komen? Zijn dit afvallers van andere BVO’s? Melden zij zich zelf aan? Zijn ze opgevallen tijdens een wedstrijd bij een club uit de stedendriehoek? Of werken de scouts eveneens buiten de regio? Ik krijg het idee dat de nadruk op de scouting niet in de stedendriehoek wordt gelegd.

Talent

Want je maakt mij niet wijs dat er niet voldoende talent in deze regio rondloopt. Verenigingen als WSV, FC Zutphen en SV Schalkhaar staan in de nationale top van het jeugd amateurvoetbal en brengen al jaren, naast talentvolle voetballers, goed opgeleide en ambitieuze trainers voort. Bij deze verenigingen kunnen talenten zich ontwikkelen doordat ze op een goed niveau spelen, onder de juiste weerstand en met goede begeleiding. Dennis Hettinga kwam via Rohda Raalte bij Go Ahead Eagles, Thijs Dekker moest de stap van Colmschate naar Schalkhaar maken en Ohran Džepar ging van Sp. Eefde naar FC Zutphen om op te vallen.

Maar daarnaast lopen er bij iedere andere vereniging ook altijd wel één of meerdere talenten per leeftijdscategorie. Een club die pretendeert in de eigen regio te scouten zal vaker dan eens deze clubs moeten bezoeken en juist hiermee een intensieve ‘samenwerking’ aan moeten gaan. Waarom moeten talentvolle ambitieuze spelertjes via de ‘grote’ amateurclub in de buurt een opstap maken als ze rechtstreeks bij een BVO in kunnen stromen? Vervelend voor beide amateurverenigingen, want de ‘minder grote’ verliest de trots dat haar jeugdlid naar een BVO doorstroomt en de ‘grote’ zal moeite hebben met het communiceren naar haar bestaande leden waarom er ieder jaar vijftig jeugdleden instromen met het doel een selectieplek te bemachtigen, die wellicht voor een ‘origineel’ lid bestemd was.

Concurrentie

Daarnaast heeft Go Ahead Eagles uiteraard last van concurrentie. Clubs als PEC Zwolle, Vitesse, FC Twente en De Graafschap zijn de afgelopen jaren de Deventer trots in kwaliteit voorbij gestreefd o.a. doordat de opleiding hier enkelen jaren helemaal weg is geweest. Deze clubs zijn als nationale of zelfs internationale jeugdopleiding gecertificeerd, hebben een veel hogere begroting, hebben meer teams en hebben een eigen, vaste accommodatie. Zodra een jeugdspeler zich goed laat inlichten en voor zijn eigen ontwikkeling kiest, in plaats van uitkomen voor de plaatselijke trots, zal het meestal, indien mogelijk, voor een van genoemde clubs kiezen in plaats van Kowet. Hierdoor vist men vaak achter het net, als het talent überhaupt al gescout is in de koekstad. Daarnaast scouten deze clubs al vanaf zevenjarige leeftijd (absurd) waardoor een speler, die misschien wel eens een talent kan worden, al weg is voordat het überhaupt kan en mag nadenken over Go Ahead Eagles.

Aan de andere kant zullen er ieder jaar weer spelers uitstromen bij de BVO’s. Spelers die op ere- of eerste divisie niveau opgeleid zijn en daar gespeeld hebben, zullen bijna altijd een waardige versterking zijn voor de Eagles.

Wil de club uit het niveau ‘regionale jeugdopleiding’ komen en daadwerkelijk het motto ‘kampioenen maken’ nastreven, dan zal het budget voor de opleiding aanzienlijk omhoog moeten. Op een totaal budget van € 4,5 miljoen, waarvan € 1,5 miljoen naar de spelers van de eerste selectie gaat, is ongeveer € 300.000 een schim. Hierdoor zal je nooit de gewenste, en voor sommigen vereiste, stappen maken. Met een hoofd opleiding in de persoon van Jan Kromkamp en daarnaast talentvolle ambitieuze trainers als Tristan Berghuis en Jip Ellenbroek heb je goud in huis. Hét moment om de jeugd een boost te geven. Maar de club lijkt prioriteit te geven aan het eerste elftal waarbij men de voorkeur geeft aan gehuurde, nietszeggende, zelfbenoemde talenten boven eigen jeugd.

En ja, natuurlijk is er ‘eigen jeugd’ doorgebroken naar de eerste selectie. Spenkelink, Hettinga, Beukema, Džepar, Dekker en Maneschijn zijn jongens uit de genoemde Stedendriehoek, al zijn alleen laatstgenoemde drie daadwerkelijk vanuit die Stedendriehoek gescout.

Go Ahead Eagles, ga weer kampioenen maken, zoals in de jaren ’80 en ’90. Dit kan echter alleen door het anders op te pakken dan dat het nu gebeurt. Ik hoop het, KOMOPTAN!

Wie is Roy Beumer?

Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij  mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!