Als je op de zaterdagochtend de Brink oploopt kun je in de polonaise aansluiten. Het is inmiddels groot feest en de euforie is niet te beschrijven. De nieuwe technische staf en technisch manager Paul Bosvelt hebben in no-time de selectie omgetoverd van labiele nonchalante nietskunners tot heuse ras werkpaarden zoals in Deventer wordt verlangd. De hoofdtrainer John Stegeman is de beste trainer die er ooit in De Adelaarshorst met de scepter gezwaaid heeft. Het team Stegeman, Heering, Maatman en Bosvelt weet als geen ander wat er gevraagd wordt van voetballen in Deventer.

John Stegeman kwam eind jaren negentig als speler uit voor Go Ahead Eagles. Na zijn debuut voor Vitesse te hebben gemaakt vertrok hij naar Helmond Sport om na een seizoen in Deventer neer te strijken. Na zijn Eagles periode, waarin hij 86 wedstrijden speelde en 19 doelpunten maakte, kwam hij nog uit voor Heracles, AGOVV en Cambuur. Hij bouwde zijn carrière rustig af via WHC Wezep en SV Epe, waarmee hij twee keer promoveerde, van de derde naar de eerste klasse. Hierna ging Stegeman als assistent trainer aan de slag bij Heracles Almelo. Geert Heerkes was destijds hoofdtrainer en nam Stegeman onder zijn hoede. Voor Heerkes duurde het avontuur kort en hij werd na dat seizoen vervangen door Gertjan Verbeek die na veel rumoer ontslagen was bij Feyenoord. Verbeek presteerde uitstekend bij Heracles met een zesde plek op de ranglijst tot gevolg. Ook kon Verbeek hierdoor de stap naar AZ maken waardoor er weer een nieuwe hoofdtrainer boven Stegeman kwam. Ook dit keer weer iemand die weg kwam bij Feyenoord, namelijk Peter Bosz. Bosz bleef in zijn tweede periode bij de club gedurende drie seizoenen verbonden aan Heracles Almelo en presteerde daar naar behoren met een achtste en twee twaalfde plaatsen in de eindstand. Al die tijd was het de algemeen directeur Nico-Jan Hoogma die de organisatie, vanaf 2007 tot uiteindelijk 2018, uitstekend op de rit had.

De enige vreemde beslissing die Hoogma al die tijd maakte was het aanstellen van Jan de Jonge in 2014 als opvolger van de naar Vitesse vertrekkende Bosz. De Jonge eindigde als veertiende in zijn eerste seizoen en kreeg het team simpelweg niet aan het draaien zoals zijn voorgangers hadden gedaan. Na drie nederlagen in de eerste drie competitiewedstrijden van het seizoen 2014-2015 werd De Jonge aan de kant geschoven en tijdelijk vervangen door John Stegeman, die in mei van dat jaar zijn Coach Betaald Voetbal diploma had behaald. Stegeman kreeg de sfeer terug in de ploeg en kreeg een vaste aanstelling en ondanks een matige eveneens veertiende plek dat seizoen(met spelers als Vujicevic, Cziommer, Weghorst en Linssen) wist hij zich de drie jaar erna te ontpoppen tot meest succesvolle trainer van Heracles Almelo met onder andere de eerste Europese wedstrijden ooit voor de club (Arouca 0-0 en 1-1).

Door deze hele geschiedenis was ik zo’n beetje de enige die met enige scepsis aanhoorde dat Stegeman trainer van Go Ahead Eagles werd. Van een club die zich onder de bezielende en uitstekende leiding van Jan Smit en Nico-Jan Hoogma hadden opgewerkt vanuit de Eerste Divisie naar de subtop van de Eredivisie naar een club die het verval van eind vorige eeuw eigenlijk nog altijd niet te boven is gekomen. Twee compleet verschillende clubs en compleet verschillende spelersgroepen. Met andere woorden, van het zogeheten gespreide bedje naar een onopgemaakte matras op de grond.

Tot nu toe bewijst Stegeman zichzelf. Ik vind dat bijzonder knap. Iedere training en wedstrijd is hij aanwezig, scherp en hij lijkt het team perfect te benaderen. Iedere speler wordt individueel gemotiveerd door hem en zijn assistenten. Dat de resultaten tot nu toe perfect zijn (9 uit 3) verbloemt dat het niveau nog niet heel hoog is en dat het eveneens met het benodigde geluk behaald is. En toch is het knap, geluk dwing je af zeggen ze dan. De trainer laat zien bijzonder gemotiveerd te zijn om van dit Go Ahead Eagles weer iets te maken. Hij werkt aan een vaste speelstijl waarbij kerels moeten stoeken. ‘Zoeg ze een oog oet’ en ‘Biet ze in de rugge’ zijn mooie uitspraken waaraan ik moet denken bij zijn verwachtingen van de spelers. Aan de andere kant tempert hij de verwachtingen ook perfect. Als er een periode wordt gehaald in zijn eerste seizoen in Deventer, met een nieuw team, met nieuwe assistenten en zelfs een nieuwe technisch manager, dan presteert Stegeman meer dan uitstekend. Ik vind het bijzonder knap hoe Stegeman, Heering, Maatman en Bosvelt zich profileren, petje af!

Een goed begin is het halve werk en dat goede begin heeft Stegeman al dik voor elkaar, chapeau.

 

WIE IS ROY BEUMER?
Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!