Wat is eigenlijk het nut van de jeugdopleiding? Komt er ooit nog een nieuwe Demy de Zeeuw, Paul Bosvelt of Victor Sikora? Jeugdspelers die uiteindelijk doorstromen naar de hoofdselectie zijn momenteel niet goed genoeg om een basisplaats af te dwingen. Spelers als Džepar, Dekker en Beukema komen niet verder dan af en toe invallen bij een (gemiddeld genomen) subtopper in de eerste divisie. Ook voor komend seizoen zie ik geen belangrijke rollen weggelegd voor de zogeheten eigen jeugd.

HAND OP DE KNIP
Het verhaal gaat dat de nieuwe voorzitter, Hans de Vroome, niets heeft met de jeugdopleiding. Waar ik eerder opperde voor het opschalen van de investering lijkt het er op dat er van bovenaf juist de hand op de knip gehouden wordt richting de academie. Zoals het er nu naar uitziet moet de jeugdafdeling met ontzettend veel inzet, zowel vrijwillig als minimaal vergoed, de boel zien te rooien. Hierdoor heb ik enorm veel respect voor de trainers, leiders, medische staf en overige leden. Maar wat levert dit uiteindelijk op voor Go Ahead Eagles?

SCOUTINGBELEID
Zodra een speler echt die kwaliteiten zal hebben die nodig zijn om in de nationale top of subtop te komen is hij voor zijn 18e jaar al weggeplukt door een top zeven club. Het scoutingsbeleid van Ajax, Feyenoord en PSV, maar ook Vitesse, Heerenveen, AZ en FC Utrecht zorgen er voor dat er jaarlijks door het hele land enkele spelers van 12 tot 18 jaar naar die clubs worden getrokken. Voor een club als Go Ahead Eagles levert dat dan ruim €14.000 per seizoen, dat deze speler in de jeugdopleiding heeft gezeten, op. Voor zover ik weet is er sinds de hernieuwde start van de opleiding nog geen enkele speler weggeplukt door een ‘grotere’ club.

UITEINDELIJKE DOEL
Als je dan kijkt naar het niveau van de huidige ‘eigen jeugd’ spelers in de selectie, en het feit dat er nog geen jeugdspelers aangetrokken zijn door andere clubs, kun je concluderen dat het niveau van de jeugdopleiding niet het gewenste niveau heeft. Want het uiteindelijke doel van opleiden lijkt me klaarstomen voor het eerste om zo na een paar seizoenen een mooie transfersom op te strijken. En zo niet, dan klaarstomen voor een stap hogerop bij een grotere club met meer potentie en mogelijkheden waar dan eveneens een financiële vergoeding tegenover staat. Dit wetende is de gedachtegang van de heer De Vroome helemaal geen vreemde. Waarom zouden we geld pompen in een afdeling met nul rendement? De twee ton die nu naar de jeugd gaat kan wellicht prima geïnvesteerd worden in drie á vier direct waardevolle eerste elftal spelers.

KENMERK
En toch ben ik het hier niet mee eens. Heel Deventer loopt te pochen over dé cultclub Go Ahead Eagles. Alles en iedereen moet herinnerd worden aan de rijke historie van de club waarbij spelers vanuit het beroemde jeugdhuis aan de Brinkgreverweg zo het stadion inrolden om prachtige successen te halen tegen Ajax en Feyenoord. Dus die jeugdopleiding is een kenmerk van de club, daar moet dermate in geïnvesteerd worden dat het rendabel wordt voor de vereniging. Dat dit de eerste jaren geld kost lijkt me niet onlogisch. Maar wat als er een knaapje op zijn 19e, nadat hij zijn debuut net heeft gemaakt in het eerste, voor enkele tonnen richting bijvoorbeeld AZ kan?

INVESTEER
Investeer in kader, in materialen, in infrastructuur! Een professionele jeugdopleiding die al jaren moeite heeft met een vaste locatie te vinden; te absurd voor woorden! En als de club zo afgeeft op het spelen op kunstgras, waarom speelt de complete opleiding dan bij Wesepe, Diepenveen, Sallandia, Sp. Deventer en FC RDC haar wedstrijden? Juist, alle vijf verenigingen hebben kunstgras. Alleen Jan Kromkamp koos met de O15 en O17 soms bewust voor het spelen op veld 2 bij Wesepe, op natuurgras. Nu hij de O19 gaat doen wordt dit een groot probleem aangezien die haar wedstrijden op De Zandweerd afwerkt. Daarnaast is de medische staf veel te klein en als Monique Olthof morgen verhuist heb je de poppen aan het dansen. De jeugd heeft de toekomst en in die toekomst moet je investeren.

STAPSGEWIJZE STIJGING
Ik vraag niet om budgetten als Ajax(>11 miljoen) of PSV (6 miljoen) maar € 200.000 voor een jeugdopleiding van een BVO is schandalig. Sparta bijvoorbeeld investeert meer dan een miljoen in de jeugdopleiding en zie wat daar doorbreekt aan talent; Strootman, Depay, Wijnaldum, Jetro Willems, etc. Wellicht is een stapsgewijze stijging van de investering in combinatie met een intensievere samenwerking met enkele amateurverenigingen een idee.

Momenteel is men echter aan het pappen en nathouden zonder daadwerkelijk een visie te hebben of deze na te streven. Het lijkt er op dat er een opleiding is omdat het verplicht is om überhaupt een proflicentie te verkrijgen en behouden. Dat steekt, ik wil de nieuwe Sikora zien!

 

WIE IS ROY BEUMER?
Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!