GA Eagles en de onderschatte grinta

Toen Louis van Gaal zijn gouden Ajax boetseerde, reed hij nogal wat kilometers. De man kwam graag bij de mensen thuis. Dan wist hij wat voor vlees hij in de kuip had, hoe een speler zich thuis gedroeg, wie de man achter de voetballer was. Soms bezocht hij een schitterende speler en zei hij alsnog: we doen het niet. Soms wist hij het meteen: dit is de man die we zoeken.

Je moet wel een beetje mensenkennis hebben en een hoop fingerspitzengefühl als coach, maar uiteindelijk zijn goede teams vaak het resultaat van een sublieme scouting. Dick Schneider zou zeggen: “wel zo prettig als ze ook met beide benen een balletje kunnen trappen” en daarin heeft hij groot gelijk, maar toch: je moet met elkaar een seizoenlang de kleedkamer in en dan is het wel zo fijn als er genoeg types tussen zitten die samen een ongekende eenheid kunnen vormen.

Daarop door filosoferend: het Go Ahead van Erik ten Hag eindigde niet zo hoog (zesde), maar was wel zo’n verzameling van gouden karakters die samen wilden, nee, moesten groeien. Ten Hag had twee dingen fantastisch gedaan: hij had ervoor gezorgd dat de ploeg in het voorjaar top in zijn vel stak en hij had een elftal geformeerd waarmee de club door kon. Dat bleek ook wel in het eerste jaar eredivisie onder Foeke Booy. De spelers afzonderlijk werden allemaal nog beter en als team sprong Kowet van nummer 6 van de Jupiler League naar nummer 13 van de Eredivisie. Dat is een beste sprong.

Ten Hag had door geselecteerd op kwaliteit en vooral op grinta. Hij maakte het eergevoel wakker bij Promes, Houtkoop en Antonia en bouwde met Vriends, Turuc, Kolder en Heerkens een stevige muur van wilskracht in. Booy sublimeerde dat met de karakters Falkenburg, Schmidt en Andersen. In de kleedkamer was het in die jaren een feest. De perfecte mix van winnaars en spelers in de groei.

Grinta is een onderschat fenomeen. Wie er geen oog voor heeft, faalt bijna altijd in het samenstellen van een uitgebalanceerde selectie. Het Italiaanse begrip staat voor onverzettelijkheid en de diepe wil en intrinsieke motivatie er te komen. De Nederlandse verpersoonlijking van het fenomeen was in de jaren zeventig Johan Neeskens, in de jaren negentig was het Edgar Davids. In de kleedkamer van Go Ahead zaten er de laatste tien jaar ook wel een paar die het grinta-dna droegen: Bart Vriends, Deniz Turuc en Sander Duits vormen de top 3. Hoe meer grinta je in de kleedkamer hebt, hoe gemakkelijker je leven als coach. Mannen met grinta stuwen op, corrigeren, houden scherp en stralen uit: met ons valt niet te spotten. Dit is ons huis. Ze zorgen voor de balans en laten de klassespelers uitblinken.

Het afgelopen seizoen had Go Ahead een schrijnend gebrek aan grinta. Al heel snel lag er een zware deken van gelatenheid over de selectie. Op de bank werd niet meegeleefd, maar gedold, ongeacht de tussenstand. Dan weet je het wel. Daar zat geen vuur in, geen absolute wil het met zijn allen te maken. Body language vertelt zoveel. Spelers kunnen schitterend hun verantwoordelijkheden ontduiken. Als er dan geen drie, vier spelers opstaan en het corrigeren zinkt het schip.

Nu is het aan Paul Bosvelt en John Stegeman om een nieuw, fris Go Ahead samen te stellen. Bosvelt was vroeger een speler met grinta, Stegeman is een trainer die mij als bloedfanatiek overkomt. Ik ben er niet zo bang voor dat we volgend jaar een elftal zien dat kwalitatief misschien niet meteen top 3 van de Jupiler League zal zijn, maar in hart en ziel en intrinsieke motivatie piekfijn in orde is. Paul en John zullen spelers eerst in de ogen kijken. Wil hij echt wat? Is ie hongerig? Welke rol speelt hij straks in de

kleedkamer? En heeft hij genoeg grinta om beide voeten te laten spreken? Want, nee, ome Dick Schneider, laten we dat niet helemaal vergeten…

Wie is Robert Heukels?

Robert Heukels (1969) werd geboren in het St. Jozef ziekenhuis, bijna op de middenstip van de Adelaarshorst. Zijn oma breide jarenlang sjaals in de kleuren van juweel. Vanaf 1992 zette hij zich in voor de club, met als hoogtepunt de functie van teammanager onder Foeke Booy en Dennis Demmers. In het dagelijkse leven is hij hoofdredacteur van het magazine WENDY en vader van vier….