Gekheid

Alle voorspellingen zijn gedaan, aan het eind kunnen we erom lachen. Nu de competitie ‘los’ is zal langzaam blijken wie groeit, wie tegen zichzelf en de verwachtingen vecht, wie zichzelf overtreft. Succes is een beetje te koop, een beetje een kwestie van geluk en vooral een gevolg van gefocust en heel hard werken, de bereidheid te bloeden, te huilen, te zweten.

Op basis waarvan was ik vorige week de enige die voorspelde dat Go Ahead Eagles kampioen zou worden? Niet op basis van budget. Niet op basis van status. Ook niet op basis van talent. En zeker niet op basis van dagdromerij of provocatie. Het is het gevoel dat ik heb bij John Stegeman en zijn mannen. Ze zijn bereid pijn te lijden. In het Nederlandse voetbal ben je dan al heel ver. Stegeman wijst op snelheid, kracht, beter worden, de fases van dominantie wil hij verlengen en hoe beter het gaat hoe chagrijniger hij kijkt, want John ziet dan ineens toch wel heel wat dingen die beter kunnen. Of beter kunnen, nee, dat zei hij niet, beter móeten. Anders zijn we maar een middelmatig ploegje, bromt ie dan.

Na een veegpartij tegen Jong Utrecht of een aardige oefenwedstrijd tegen Sparta loopt hij geen polonaise. Als we straks een keertje verliezen zal hij niet in paniek raken. John kijkt verder. Van opportunisme gruwt hij zienderogen. En alle mooie, moderne woorden die horen bij een topsportklimaat gooit hij in zijn pet, hij brengt het liever in de praktijk en let op ieder klein detail. Zo op het oog is hij een gezellige, joviale kerel van de knipoog en de brede grijns, maar in zijn optreden zit ook iets Van Gaaliaans. Dat bevalt me zeer, het werkt aanstekelijk. Hier staat een man die niet louter op basis van sentiment het podium van de eredivisie heeft verlaten voor een jeugdliefde. Dit is een man met een missie, die dwars door eclatante zeges, zeperds, euforie en teleurstelling door wil bouwen tot hij is waar hij wil zijn. Zo’n type heet een winnaar, maar ook laat John zien dat er visie is, een diepe hang naar structurele, duurzame vooruitgang. Er is een noodzaak te zien in zijn hele optreden.

Geloof ik daarom echt in een titel? Mede. Het is ook de samenstelling van deze spelersgroep. Lelijke, bebaarde kerels, niet allemaal de samba in de heupen of coupe Ronaldo, veel scherpe kaken, ingevallen wangen en rauwe kenmerken. Een beetje Feyenoord 1993, het team van De Wolf en co. Ook geen supertalenten, wel een team dat weigerde te verliezen.

De huidige Eagles stralen stuk voor stuk honger uit en dat is ze geraden ook, want velen zijn op een leeftijd waarop het ‘do or die’ is, zoveel rest hen niet meer in hun niet geheel vlekkeloos verlopen carrieres. Als dit avontuur bij Go Ahead mislukt, is het jammer dan. Deze gasten, basis en bank, hebben elkaar keihard nodig in hun zucht naar eer, erkenning en succes. En dat is een niet te onderschatten factor in het ijdele, zelfzuchtige voetbal. Paul Bosvelt en Hans de Vroome hebben dat heel scherp gezien, er is gekozen voor liefhebbers en nuchtere, harde werkers.

Nee, ik deelde de euforie niet na de 5-0 tegen Jong Utrecht. Het zei me niks meer dan dat dit team in staat is een statement te maken. Dat is wel winst, overigens. Ik zal ook niet in huilen uitbarsten bij een ongedachte nederlaag. Ik ga pas twijfelen als dit Go Ahead stopt met het vergieten van bloed, zweet en tranen. Tot die tijd ga ik ervanuit dat mijn mede-columnisten een beste fles wijn naar me sturen medio mei. Met de excuses dat mijn voorspellingen nooit gekheid op een stokje zijn….;) Ik zal nederig en meer dan trots erbij lachen. Want eigenlijk vind ik dat iedereen met een roodgeel hart ons altijd op 1 moet zetten. Al is het maar als doel, als droom, als wens, als hartenkreet. Maar zeker als je het kunt beredeneren…

Robert Heukels

WIE IS ROBERT HEUKELS?

Robert Heukels (1969) werd geboren in het St. Jozef ziekenhuis, bijna op de middenstip van de Adelaarshorst. Zijn oma breide jarenlang sjaals in de kleuren van juweel. Vanaf 1992 zette hij zich in voor de club, met als hoogtepunt de functie van teammanager onder Foeke Booy en Dennis Demmers. In het dagelijkse leven is hij hoofdredacteur van het magazine WENDY en vader van vier….

De columns van Roy Beumer, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Robert Heukels nogmaals lezen? Klik dan gerust hier!

Op de hoogte blijven van het laatste sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!