Marc en Peter

Het was een gek fotootje. Daar stonden Marc Overmars en Peter Bosz, samen goed voor 94 interlands (Overmars 86, Bosz 8), samen de architecten van de laatste sensatie in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, de finaleplaats van Ajax in de Europa League. Voor wie dat normaal vond: leg alle begrotingen van de Europese topclubs gerust eens naast elkaar.

Bosz en Overmars stonden op het fotootje niet met hun kopje koffie in Nou Camp, niet in Bernabeu, niet in München, Dortmund of Liverpool, ze stonden in Terwolde en keken naar Go Ahead. Het viel weinigen op, al circuleerde het fotootje op social media, maar omdat alle Kowet-watchers insiders zijn, maakte niemand zich er verder druk over. Bosz kwam natuurlijk gewoon naar zijn zoon kijken en Overmars is een geboren Eagle en bovendien dorpsgenoot van de trainer.

Toch kriebelde het meteen bij mij. Ik wil dan graag weten waar Bosz en Overmars over babbelen en of ze een idee hebben hoe een club als Go Ahead met een gedegen plan en graag ook wat visie en structuur over vijf jaar een stevige eredivisionist kan worden. Bosz (geboren in Apeldoorn) en Overmars (geboren in Epe) zijn kinderen van de regio. Precies die regio waarin Go Ahead in de jaren zestig, zeventig en tachtig ver vooruit liep op clubs als Zwolle, Heracles en Vitesse, en behoorlijk krachtig meespeelde in het Nederlands voetbal. Dat het momenteel weer de goede kant op gaat na de gekte van de afgelopen jaren lijkt me duidelijk, maar het is allemaal nog steeds erg Keuken Kampioen gedoe en ook korte termijn geluk kan ook zomaar weer verdampen, als er wat blessureleed komt of talenten razendsnel worden weggekaapt. Mij interesseert vooral de duurzaamheid van de opgaande lijn van mijn grote liefde. Waar staan we over tien jaar, hoe sterk en groot zijn we dan?

Hans de Vroome, John Stegeman, Marco Heering en Paul Bosvelt leggen nu een fundament en dat voelt erg prettig, maar als we echt serieus willen meespelen op langere termijn is er lef en visie van een hoog niveau nodig. Je hebt mannen die steen na steen leggen, er zijn ook mannen nodig die het voetbal met al hun ervaring zo doorgronden dat ze de lijn naar boven nu al ver kunnen doortrekken. Ik verdenk Overmars en Bosz er van dat zij dat kunnen. Het cv van beide mannen is inmiddels zo doordrenkt met invloeden van grootheden als Cruijff, Wenger, Van Gaal, Van Hanegem en Michels dat ze –intelligent als ze beide zijn- al die invloeden hebben opgezogen en gedestilleerd naar een eigen visie, waarmee ze een heel boeiende eigen koers lopen.

Enfin, lang verhaal kort, ik droom er wel eens van dat onafhankelijke types als Overmars en Bosz op een dag besluiten het allemaal maar eens zelf te gaan doen. Lekker eigenwijs en lekker vanuit een eigen droom en een eigen visie je huis tekenen en uitbouwen. Een club opbouwen vanuit talentontwikkeling en het koesteren van al die jongens die zo goed voetballen kunnen. In de krankzinnige wereld van het voetbal, waarin opportunisme en geld regeert en bijzaken het nieuws bepalen, bewees laatst de NOS-serie ‘De staat van Oranje’ hoe in het buitenland vaak wel minutieus wordt gebouwd aan de toekomst. Zo weten we nu dat het betrekkelijke succes van IJsland en België niet zomaar uit de lucht komt vallen, dat er in Duitsland niet zomaar sommige clubs als kometen naar boven schieten en dat Mbappé de zoon is van een waanzinnig goed bestuurde voetbalschool in Frankrijk.

Wie in het achterlijke voetbal zich durft te onderscheiden wint. Spelers, trainers, managers, ze volgen bijna allemaal met oogkleppen op heel basaal het grote geld. De macht is aan de zaakwaarnemers en de miljardairs. Op het hoogste niveau: één groot schaakspel. Buffon van Juve naar PSG, Ronaldo van Real naar Juve. Aan zet: sjeiks en oliemagnaten. Playstation in het echt.

Daaronder is het interessant. Waar wordt aan de toekomst gebouwd? Waar zijn de scholen waar later geoogst wordt? Wie zijn de architecten van het nieuwe voetbal? Ligt er in Nederland een terrein braak, in welke regio ligt er een kans?

In Alkmaar, Eindhoven en Arnhem en al jaren ook in Amsterdam en Rotterdam zie je dat er altijd weer hoop is. Daar komen de talenten van morgen vandaan. Vele anderen slaan de basis over. In het oosten doet iedereen het anders. PEC mikt nu op geld om hogerop te komen, Twente heeft een gulle gemeente om het casinogedrag te dragen, maar Go Ahead is van oudsher de zuinige club van hoop en toekomst, daar wil je als talent naartoe om de springplank naar echte dromen te benutten.

Hoe mooi zou het zijn als er bij ons nu eens een echt masterplan komt die de springplank inruilt voor permanente groei van spelers en club. De regionale helden Bosz en Overmars als de architecten van een nieuw bolwerk, weg van de waan van de dag, het begin en einde van een levenswerk met een voetbaldroom als leidraad. Waarom niet? U lacht: nou, omdat dat niet te betalen is.

Ik laat me niet van de wijs brengen en droom door:

Heb je ooit genoeg geld? Heb je ooit genoeg gewonnen? Wil je altijd meedoen in de rat race? Wil je altijd maar je humeur laten bepalen door winst of verlies? Hoe wil je later herinnerd worden? Wat laat je na?

Ach natuurlijk dagdroom ik en natuurlijk kan het niet. Maar toch. Wat zou het onvoorstelbaar mooi zijn. Dat op een zonnige dag in Terwolde er een zaadje is geplant. Iets van nieuw, iets van belofte, iets van ‘laten we ooit samen iets doen wat nog nooit eerder is gedaan’. Waar leef je voor als voetbal je alles is? Als je opgegroeid bent in de schaduw van zo’n romantische club als Go Ahead Eagles?

Mannen als Bosz en Overmars zijn nog jong, ik weet het, en de verleidingen zijn talrijk. De tijd is kort in het voetbal, je wilt je meten met de allerbesten. Maar soms, heel soms, dagdroom ik wel eens en denk aan uitzonderlijke beslissingen die achteraf veel groter zijn dan je ooit bedacht. En dus moest ik wel even dit ideetje droppen. Bosz en Overmars, als de architecten van een nieuwe voetbaldroom, in naam van Go Ahead Eagles. Opdat ze later als opa hun kleinkinderen op schoot nemen en zeggen: jongen, weet je hoe het komt dat zo’n klein kluppie zo groot is geworden? Dat heeft opa ooit nog eens bedacht…

Is er iets mooiers? Is er iets dat nog meer onbetaalbaar waardevol is?

WIE IS ROBERT HEUKELS?

Robert Heukels (1969) werd geboren in het St. Jozef ziekenhuis, bijna op de middenstip van de Adelaarshorst. Zijn oma breide jarenlang sjaals in de kleuren van juweel. Vanaf 1992 zette hij zich in voor de club, met als hoogtepunt de functie van teammanager onder Foeke Booy en Dennis Demmers. In het dagelijkse leven is hij hoofdredacteur van het magazine WENDY en vader van vier….

De columns van Roy Beumer, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Robert Heukels nogmaals lezen? Klik dan gerust hier!

Op de hoogte blijven van het laatste sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!