‘T KAN VERKEREN
Dit was het gezegde van Bredero in de 16e eeuw. Dit geldt ook nog in de huidige jaartelling. Van eredivisie naar de 17e plaats in de eerste divisie binnen 2 jaar.

Vorig jaar juli stond er in de Stentor een groot artikel over de ‘WEDEROPBOUW EN RENOVATIE VAN DE TROTS VAN DEVENTER’. De leiding van de club ging het over een andere boeg gooien. Technisch manager Dennis Bekking kreeg carte blanche van Adrie Steenbergen en sprak over een complete nieuwbouw van het sportieve huis. Zijn voetbalplan op papier was doordrenkt van topsport, ambitie, traditie en toekomst. Nu een jaar later ligt het stuk in de prullenbak en kan Go Ahead Eagles weer opnieuw beginnen.

De meeste, door Bekking aangetrokken, spelers en trainers zijn via de achterdeur verdwenen. Edwin Lugt maakt het nieuwe seizoen door privé omstandigheden niet meer mee en als Steenbergen ballen heeft dan zal ook hij zijn consequenties moeten trekken als verantwoordelijke voor het technisch beleid van de laatste jaren.

STEGEMAN
Hans de Vroome heeft de touwtjes weer strak in de handen en ik merk dat er binnen de club weer over voetbal gesproken wordt. Gelukkig heeft de nieuwe technische man wel verstand van voetballen. Als bestuurslid technische zaken heb ik in begin van de jaren ’90 Paul Bosvelt als voetballer meegemaakt. Als speler was Paul brutaal, fel, hard, agressief en goudeerlijk. Hij begreep het spelletje en wist hoe de hazen liepen. Bovendien had hij de mond op de goede plaats en kwam altijd voor zijn mening uit. Toen ik Hans de Vroome, medio januari, sprak en hij mij vroeg: “voor wat voor soort trainer zou je volgend seizoen gaan”, was mijn antwoord direct: Een type trainer als Stegeman van Heracles. No nonsense , duidelijk, communicatief, meedenkend en met een verleden als voetballer. Volgens mij een trainer- coach, die goed bij de club past.

Al met al ziet de toekomst er weer een beetje zonniger uit. Toch moet er nog veel gebeuren om terug te keren op het oude niveau. Uit de laatste jaren is gebleken, dat er op technisch vlak te weinig geïnvesteerd is. Als voorbeeld noem ik de scouting voor de A-selectie. Dit onderdeel is altijd als sluitpost behandeld, maar daar is totaal geen aandacht aan besteed. Bij een goed scoutingbeleid hadden spelers zoals Ojamaa, Manu, Hölscher, Eghan, Rexhepi, Achenteh en Locigno nooit het rood gele shirt gedragen.

SCOUTING
De scouting voor het eerste team is voor een club als Go Ahead Eagles van levensbelang. Hopelijk ziet de huidige leiding dit ook in en kan Stegeman de boel optuigen naar voorbeeld van Heracles Almelo. De thans aangetrokken spelers geven al een beeld van, wat Bosvelt en Stegeman belangrijk vinden bij spelers. Naast de technische, tactische en fysieke kwaliteiten speelt het mentale aspect een belangrijke rol.

Zoals elk jaar is er een nieuwe ronde en zijn er nieuwe kansen. In de eerste divisie zijn er meerdere kansen. De na-competitie om een plaats in de eredivisie moet zeker haalbaar zijn, mede gezien het feit dat het spelersbudget gelijk gebleven is.

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.

Op de hoogte blijven van al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg @DrtvSport op Twitter en Facebook