Andere tijden: Voetbal

Afgelopen vrijdag een goed spelend Go Ahead gezien. Dit team gaat spelen om de bovenste plaatsen. Aan de nacompetitie doen zoveel ploegen mee, dat het voor mij onvoorstelbaar is, dat Go Ahead hier niet bij hoorde vorig seizoen. Bij de wedstrijd tegen Sparta in een kolkend Adelaarshorst kwamen er bij mij bepaalde gevoelens uit het verleden naar boven. Wat wil je ook als je volgende maand 75 wordt. In de 1e plaats was mijn debuut in 1963 tegen Sparta en in de 2e plaats liep ik Leo Beenhakker aan de Vetkampstraat weer tegen het lijf. De verhalen van vroeger konden natuurlijk niet uitblijven.

Leo kwam als broekie in 1967 naar Deventer als 3e trainer en verzorger. Hoewel wij als semiprofs pas ’s middags moesten trainen, waren de “Ouwe” (Dr. Fadrhonc) en Joop Brand de hele dag op het stadion aanwezig. Leo kon natuurlijk niet achterblijven en vertrok ‘s morgens vroeg al uit Epe in zijn oude kever. Hij had al snel door, dat hij van beide heren veel kon leren. Dit bleek later wel, want hij groeide uit tot één van de grootste trainers van Europa. Ook tijdens de wekelijkse verzorging op maandagavond moest hij als masseur aanwezig zijn. We hebben de kever van die”Rooie“ in dat jaar wel 10x ‘s avonds aan moeten drukken.

Terugkomend op de wedstrijd tegen Sparta blijkt dat er op bepaalde terreinen in de voetballerij niets veranderd is. Oud collega´s van mijn generatie zeggen wel eens, dat het voetbal vroeger beter was. Dit is lariekoek. Het was vroeger niet beter, maar anders. Het is nu veel sneller. Vroeger kreeg je meer tijd om de bal aan te nemen en te kijken. Bovendien kon je er nog eens lekker in kleunen zonder die camera’s tegenwoordig. Maar wat er vrijdagavond gebeurde, kwam in de vorige eeuw ook voor. De “Ouwe” waarschuwde ons meermalen, dat wij 5 minuten voor de rust en 5 minuten voor het einde nooit een doelpunt tegen mochten krijgen. Neem dan geen risico:”Kegel die bal naar de Brinkgreven of de 2e ring in”, was zijn motto. Ook als wij gescoord hadden dienden we direct bij de les te blijven. Het doelpunt en de overwinning vier je pas na de wedstrijd. Ik herinner mij nog een wedstrijd tegen Fortuna in het zuiden, dat wij vlak voor de rust ook achter kwamen doordat Corry Adelaar de bal vlak voor het strafschopgebied verspeelde, waardoor er een doelpunt ontstond . In de rust werd Fadrhonc zo kwaad, dat hij keihard met zijn hand op de massagebank sloeg. Geen “au”of wat maar hij werd wel ineens stil. De volgende dag bleek zijn pink gebroken. Hij had zelf een spalk gemaakt met een stukje potlood en tape. Ik denk dat Stegeman na afloop vrijdagavond ook wel even stoom ging afblazen .

Nu we het toch over vroeger en Go Ahead hebben moet mij nog iets van het hart. GA Eagles doet het na een beroerde periode weer goed mee met het 1e team. Maar het doet mij erg veel pijn dat Go Ahead amateurs wel heel ver aan het wegzakken is. Een mooie traditionele club met heel veel historie moet voor lijfsbehoud vechten in de onderste regionen van de 5e klasse. Deze club verdient beter. Misschien is er een oplossing. De beloften en de jeugdteams van GA Eagles trainen en spelen her en der in Deventer en omgeving omdat een eigen trainingsaccommodatie ontbreekt. Waarom wordt een eventuele samenwerking met de amateurs niet nader onderzocht om weer tot een club te komen. Er zijn voorbeelden genoeg zoals Ajax, NEC en Sparta. Een nieuw te creëren trainingsaccommodatie in Deventer mag dan niet ontbreken.

Voor beide partijen zou dat een goede zaak zijn. GA Eagles in de toekomst in de eredivisie, de beloften en de jeugd weer op niveau en Go Ahead richting de hoofdklasse.

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!