Het was me het weekend wel in de eredivisie.  Alle drie gepromoveerde clubs pakten gezamenlijk 7 punten. Ajax verspeelt thuis twee punten tegen mijn oude club en Feyenoord gaat bij de superboeren onderuit.

Toch kon je dit al een beetje zien aankomen tijdens de beide Europese wedstrijden van afgelopen week. Ajax speelde erg hautain na de 2-0 voorsprong, zodat het agressieve FC Luik keurig terug kwam. Onbegrijpelijk dat de trainer in de 2e helft niet ingreep.

Feyenoord werd afgestraft door de ploeg van Tsjeu la Ling, die bij Ajax destijds niet door de ballotage commissie kwam voor een zetel in de raad van commissarissen en kan Europees voetbal wel vergeten.

Zo zie je maar weer 11 goede voetballers vormen nog geen elftal. Bij Ajax willen de meeste voetballers de bal op een presenteerblaadje aangeboden krijgen. Er zijn maar enkele spelers die bereid zijn om het vuile werk op te knappen. Bovendien kent de ploeg geen natuurlijke leider. De, voor veel geld, aangetrokken Blind moet de kar trekken en de spelers op de plaats zetten, maar slaagt hier totaal niet in.  Bij zowel Blind als de coach is totaal geen uitstraling als leider.

Bij Feyenoord ligt het probleem ergens anders. Veel jonge spelers (o.a. Boetïus en Vilhena) gedragen zich als verwende pupillen. Zij zijn toch de toppers waar je  tegen op moet kijken en niet aan mag komen. Als tegenstander moet je hen de vrijheid geven om hun kunsten te tonen. Het wordt tijd om de volgevreten vedetten eens de waarheid te zeggen. Ze worden al op jeugdige leeftijd op handen gedragen door vrienden, familie en zaakwaarnemers, die allemaal op eigen gewin uit zijn. Het zou goed zijn om deze jonge knapen eens drie weken in de Rotterdamse haven te laten werken. Dan zouden ze ondervinden wat voor heerlijk beroep ze nu hebben en hoe rijkelijk ze daarvoor beloond worden.

Daarom heb ik dit weekend genoten van de spelers van FC Emmen, De Graafschap en Heracles Almelo. Niet lullen maar poetsen en dat met veel plezier. Voetbal zoals het gespeeld moet worden. Volledige inzet en wilskracht om tot een goed resultaat te komen, ook al ben je op papier de mindere.

De Deventer trots heeft het in de voorbereiding goed gedaan. Op papier staat er een gedegen en evenwichtig elftal. Er wordt door de supporters veel verwacht van dit seizoen. Heimelijk wordt er onder hen al gesproken over promotie. De weg daar na toe is echter nog vrij lang. Onderweg zullen er nog vele hobbels genomen moeten worden, omdat de concurrentie in de KKD dit jaar erg groot is. Het halen van de nacompetitie moet zeker haalbaar zijn. Er ligt hier een schone taak voor de technische leiding en spelers om GAE binnen een paar jaar terug te brengen waar zij horen, namelijk de EREDIVISIE.

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!