SOMERZON
Wat was het een mooi sportweekend. De Tour de France met het sprintfenomeen Dylan Groenewegen en een doldwaze kasseienetappe naar Roubaix.
Op Wimbledon zagen we de oude Djokovic weer, temperamentvol en mentaal ijzersterk.

Op het WK in Rusland zagen we de Fransen zegevieren dankzij de video-referee. Als je als scheidsrechter 5x op de video moet kijken of het hands was, dan moet je hem niet geven. Persoonlijk vond ik de Belgen en Kroaten uitstekend voetballen. Het voetbal van Kroatië sprak mij het meest aan. Dat komt waarschijnlijk omdat ik opgevoed ben met de voetbal ideeën van Frantisek Fadrhonc: Alles gebaseerd op techniek en beweging met en zonder bal.

Zo zie je maar, het beste voetbal wint niet altijd. Frankrijk stal niet onze harten maar er stond wel een collectief. Wil je kampioen worden, dan hoort dit er zeker bij.
Als kijkspel was het WK in Rusland niet altijd goed, maar als professional kon je toch genieten van de verschillende speelstijlen, hoog tempo, enorme strijdlust en schitterende voetballers zoals Hazard, Debruyne, Modric, Mbappe en nog enkelen.

Deventer is als stad 1250 jaar oud. Dan zou je denken, daar gebeurt nooit wat. Maar dan heb je het mis. Door de gehele stad heeft er de laatste maanden een frisse wind gewaaid, zowel op politiek terrein als op voetbal gebied. De politiek en het voetbal hebben hier parallellen.

De stad heeft niet alleen een nieuwe tijdelijke burgemeester (Ron König) maar ook een nieuwe raad met helaas teveel oude gezichten. Go Ahead Eagles een nieuwe (oude) voorzitter (Hans de Vroome) en een andere tijdelijke organisatie structuur, met daarnaast een raad van advies, ook met veel oude gezichten. In deze raad mis ik een voetbalman zoals bijvoorbeeld een Martijn Pothoven, Cees Marbus of Chris Jansen.

Tevens komt er een nieuwe Algemeen Directeur (Jan Willem van Dop) die zijn ervaring opgedaan heeft bij Feyenoord en FC Utrecht. Ik hoop alleen dat hij langer blijft dan Arnaud Miltenburg, die vorig jaar als commercieel zwaargewicht werd binnen gehaald en nu al weer moest vertrekken…

Maar een supporter vindt dit allemaal niet belangrijk. Voor hem moet het op het veld gebeuren.

De kop is er weer af en de selectie is weer begonnen. Drie keurige overwinningen tegen amateurs. De voorbereiding is voor de spelers niet altijd prettig, maar wel noodzakelijk. Dit weet ik uit ervaring. Als speler moet je de conditie opbouwen voor het verdere verloop van het seizoen en als trainer moet je spelers scherp houden tegen de amateurteams. Een goede voorbereiding zegt nog niet alles. De resultaten in de eerste wedstrijden zijn bepalend voor het verdere verloop van de competitie. De nieuwe technische staf heeft de belangrijke taak om het elftal naar de play-offs te leiden, het liefst met aantrekkelijk aanvallend voetbal.

Al met al heeft, zowel de politiek als het voetbal, een mooie taak voor het komend jaar. De politiek met de problematiek rondom De Viking en de afhandeling van Werkmakelaar-Oost. GAE met oppoetsen van een nieuwe organisatie structuur én het behalen van de nacompetitie.

Wat zou het mooi zijn als GAE het 1250 jaar oude Deventer voor haar 100.000ste inwoner volgend jaar de eredivisie kan aanbieden. Dit mag wat mij betreft ook zoals de Fransen hebben gedaan met zakelijk, zuinig en berekenend voetbal.

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.

Op de hoogte blijven van al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg @DrtvSport op Twitter en Facebook