In het magazijn, in het voormalige Geertruidenziekenhuis, is het een wir-war van gangen en kamers. De wanden zijn bedekt met boekenkasten. Om iedere hoek komen meer boeken tevoorschijn. “We krijgen vaak stapels dozen vol boeken gedoneerd”, zegt Wim Jansen, coördinator van de boekenclub. Hij is er heel erg blij mee. Al neemt het Rode Kruis niet alles meer aan. “Een 24-delige encyclopedie wil niemand meer. Die kan rechtstreeks naar het oud papier.” 
 
Jansen zoekt met zijn groep de boeken uit en hangt er een prijsje aan. Meestal één of twee euro. “Soms zit er een juweeltje tussen. Die kost dan wel wat meer. Toch krijgen mensen wel waar voor hun geld.” Vooral handelaren weten het Rode Kruis te vinden. “Er wordt eigenlijk nooit afgedongen. Ze weten dat ze een goede prijs krijgen en de opbrengst is natuurlijk voor het goede doel.” 
 
Dat doel is dit jaar veranderd. Eerder ging de opbrengst naar de sociale hulp van het Rode Kruis, maar die activiteiten zijn gestaakt. Daarom zamelt de club nu geld in voor cursussen ‘Eerste Hulp aan kinderen en baby’s’ en voor cursussen ‘reanimatie’. Door korting op het cursusgeld te geven, hoopt het Rode Kruis ook mensen op te leiden voor wie de cursus tot nu toe te duur was. 
 
Jansen loopt met zijn vrijwilligers door de gangen van het magazijn. In een kamer vol met geluidsdragers wijst hij op een plaat. “Die is nog best veel waard. Mooi voor verzamelaars. En kijk die film! Die dvd is niet meer verkrijgbaar. Nostalgie!” 
 
De boekenmarkt is iedere eerste en derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 15.00 uur in het Rode Kruisgebouw aan de Gooszenstraat 10 in Deventer.