De Boer begon op 1 december 1967 met werken bij Sallcon, destijds de Sociale Werkvoorziening Zuid-West Overijssel en het Sallandschap geheten. Hij begon er op de afdeling Inpakken, werd daar al snel een manusje van alles en maakte zich in de loop der jaren vele vaardigheden meester. Zo was hij werkzaam op de afdeling metaal, bij de kunststofpersen en in de groenvoorziening.

Groentewinkel

Twee jaar geleden rondde De Boer nog een opleiding tot arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA) af. In al die jaren heeft hij veel meegemaakt. De tijd dat Sallcon een eigen groentewinkel had kan hij zich bijvoorbeeld nog goed herinneren. De Boer: “Tegen een kleine prijs konden werknemers hier hun eigen groenten kopen.”

Automatisering

Daarnaast is de verhuizing naar de Schonenvaardersstraat in 1972 hem goed bijgebleven en de bouw van de kantoortoren in 1990. De automatisering en de mechanisatie zorgden voor een compleet ander werkproces in de jaren zeventig. “De gaatjes in de tentriemen maakten we eerst zelf: zittend op de grond, met de riem over een mal en vervolgens gaten erin prikken. Later ging dit automatisch in een machine en een stuk sneller.”

Gewoon mensen

De Boer is niet met alle veranderingen blij. “Ik maak me zorgen over de toekomst van de Wsw (Wet sociale werkvoorziening). Mensen met een handicap horen er ook bij, het zijn gewoon mensen. Niet minder, maar anders. Het zijn mensen die graag willen werken en niet uitgesloten mogen worden. Wij zijn een land met een hoge sociale status, laat dat dan ook zien!”

De Boer ontving veel lovende woorden bij zijn afscheid van de huidige directeur, zijn werkleider en collega’s. Momenteel is hij werkzaam op de afdeling Schoonmaak, waar hij blijft tot augustus 2018. Daarna gaat hij volop genieten van zijn pensioen.