Vanaf 2 juni mogen treinen, metro’s en streekbussen weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. NS en andere vervoerders roepen al langer om verplichte mondkapjes.

Stations en perrons

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat je onderling anderhalve meter afstand moeten houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Boete uitschrijven

Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. Conducteurs, stewards en medewerkers op de stations hoeven daar echter niet actief op te handhaven. Zij kunnen de reizigers wel wijzen op de mondkapjesverplichting. De handhavingstaak ligt volgens het protocol bij BOA’s en Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, indien nodig met assistentie van de politie.

Alleen noodzakelijk

Het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer volgens een normale dienstregeling, maar nog wel met veertig procent van de reizigerscapaciteit. Volgens premier Mark Rutte is het dan nog steeds belangrijk dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is. De spoorwegen verliezen dit jaar zeker een miljard euro door de coronacrisis.