Met je buren krijg je meer voor elkaar dan je denkt

Roel Woudstra, een van de oprichters van Stichting Buurkracht: “Als buren samen optrekken, zie je dat ze ongelooflijk veel voor elkaar krijgen – van een groenere straat tot een buurtborrel – én dat het de buurt in z’n geheel prettiger maakt. De kracht die buren samen hebben, was goed te zien tijdens de lock down. Buurtgenoten stonden als eerste klaar om elkaar te helpen met de boodschappen en een beetje vertier.”

Actie Regel iets leuks voor in je buurt (en krijg ook iets leuks)

Buurkracht moedigt contact onder buurtbewoners aan. Om het onderlinge contact een stapje verder brengen, is er de buurkracht-app die ook centraal staat bij de actie Regel iets leuks voor in je buurt. De app maakt het heel eenvoudig om buren te verzamelen en buurtbewoners zien ook wat er allemaal gebeurt in de wijk. Om het buurtbewoners nóg makkelijker te maken staan in de app enkele instapactiviteiten die ze meteen kunnen activiveren. Gedurende de actieperiode gaan deze activiteiten gepaard met kleine toepasselijke en gratis attenties.

EnergyParty’s en buurtteams

Vergroening en energiebesparing in de buurt zijn twee thema’s die Stichting Buurkracht een extra warm hart toedraagt. Zo organiseert de stichting samen met de gemeente Deventer online EnergyParty’s en zijn er lokale buurtteams actief om samen hun huizen te verduurzamen met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. “Samen optrekken voor meer groen in de straat of minder energieverbruik thuis, is gewoon leuker, gemakkelijker en voordeliger,” aldus Roel Woudstra. Meedoen aan de EnergyParty’s kan via buurkracht.nl/energyparty.

Over Stichting Buurkracht

Stichting Buurkracht gelooft in de kracht van buren om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor hen heeft Buurkracht diverse Aanpakken. Meer informatie hierover is te vinden op stichtingbuurkracht.nl.