Sinds 2017 ontwikkelt het initiatief Vondst een programma van verdieping en cultuur in de Lebuinuskerk.

Tijdens deze eerste ‘Vondst: Over de kloof’ stelt journalist Karel Smouter (voormalig adjuncthoofdredacteur van De Correspondent) de kloof tussen randstad en regio aan de kaak. Hoe wordt er vanuit de randstad naar de rest van Nederland gekeken, en andersom? Wat voor verhalen mist de randstad, nu vrijwel alle media vanuit Amsterdam werken? En wat voor gevolgen heeft de kloof eigenlijk voor Deventer ondernemers en bedrijven?
Voor deze avond heeft Smouter stedenbouwkundige Vincent van Rossem uitgenodigd (bekend van Hier zijn de Van Rossems). In debat met elkaar en met het publiek verkennen zij de kloof, de gevolgen en oorzaken ervan, en gaan zij ook op zoek naar constructieve oplossingen.

Karel Smouter was lange tijd adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent. Recent verhuisde hij naar Deventer; tegenwoordig werkt hij als docent constructieve journalistiek aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Ruim een jaar geleden verruilde hij het westen voor het oosten. In Deventer vond hij alle

voordelen van Amsterdam, “maar dan zonder de nadelen”. Toch steekt het hem dat de landelijke journalistieke beroepsgroep vrijwel uitsluitend in Amsterdam woont en werkt. Volgens Smouter vergroot dit de afstand tussen de randstad en de rest van Nederland. Vincent van Rossem is emeritus-hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken aan de UvA. Ook hij verhuisde van Amsterdam naar ‘de regio’, in dit geval het eiland Texel.