Keti Koti
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatie wet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In Suriname heet deze dag officieel de ‘Dag der Vrijheden’, maar wordt ook wel informeel ‘Kettingsnijden’ genoemd. Het is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven. In Nederland vieren mensen dit feest ook op 1 juli, of herdenken ze dan het einde van de slavernij in de kerk. Sinds 2009 wordt ‘Keti Koti’ grootst gevierd in Amsterdam. Vorig jaar werd dit voor het eerst in Deventer gevierd. Dit jaar zijn vanwege corona deze festiviteiten afgelast.

PvdA
De fractie van de PvdA staat vandaag de dag nog op eigen wijze stil bij het slavernijverleden. “En de gevolgen hiervan die nog dagelijks merkbaar zijn in onze maatschappij. Vandaag vieren we de vrijheid. Gelijke rechten, gelijke kansen en zelfstandigheid zijn belangrijke waarden voor iedereen. Hier moet nog steeds voor worden gestreden. Het is goed om hier bewust van te zijn.” meldde de fractie op 1 juli op hun website. Zij bieden binnenkort de nieuwste editie van het boek van Anton de Kom aan bij burgemeester Ron König. “Het boek vertelt op zeer persoonlijke en indringende wijze hoe het land en zijn inwoners werden onderdrukt en wat de gevolgen waren van deze koloniale overheersing.” vertelde PvdA in hun bericht.

Anton de Kom
De kom werd geboren op 1898 in Paramaribo in Suriname. Daar groeide hij op en studeerde hij het diploma boekhouden. In 1921 verhuisde hij naar Nederland, waar hij zijn echtgenote leerde kennen. Naast zijn werk was hij actief bij verschillende linkse organisaties. Op 20 december 1932 vertrok De Kom met zijn gezin naar Suriname, waar hij op 4 januari 1933 aankwam. Vanaf dat moment werd hij door het koloniale gezag scherp in de gaten gehouden. Op 1 februari werd hij gearresteerd terwijl hij met een grote groep aanhangers op de weg was naar een gouverneur. Zowel op 3 februari als een dag daarna verzamelden zijn aanhangers zich voor het kantoor om vrijlating van De Kom te eisen. Een paar dagen later kwam een grote menigte bijeen op het Gouvernementsplein omdat het gerucht ging dat De Kom zou worden vrijgelaten. Toen de menigte het plein niet wilde verlaten opende de politie het vuur. Er vielen drie doden en dertig gewonden. Deze dag staat sindsdien bekend als ‘Zwarte dinsdag’.

Op 10 mei werd De Kom op een schip naar Nederland gezet. Hij had weinig keuze; nog maandenlang vastzitten zonder vorm van proces, of met zijn gezin weer terugkeren naar Nederland. Hij vond geen regulier werk en schreef verder aan zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, dat in 1934 in gecensureerde vorm verscheen. Hij overleed tijdens de tweede wereldoorlog aan tuberculose in Kamp Sandbostel bij Bremervörde.