Na de aftrap begint de eerste helft, waarna er wordt gerust. Vervolgens start de tweede helft en een fluitsignaal maakt er een einde aan. Wie niet beter weet zou denken dat we het hier over een voetbalwedstrijd hebben, maar niets is minder waar. Hier wordt namelijk het project Scoor een Boek! geschetst. “Er is in februari afgetrapt met onder andere een aftrapvideo met Bas Kuipers”, vertelt Nienke Roozendaal, leesconsulent bij Bibliotheek Deventer. “Vervolgens houden we een paar weken de zogeheten eerste helft, waar de kinderen uit groep 5 de boeken induiken. De rust is de naam voor de week waarin de kinderen met elkaar gaan praten over de gelezen boeken, waarna ze in de tweede helft weer een maandje gaan lezen.” 

In theorie is het een mooi project, maar ook in de praktijk is het een succes. Janet Baars, lerares van groep 4/5 van basisschool De Olijfboom, ziet dat in haar eigen klas. “De kinderen zijn erg gedreven”, merkt ze. “In de video’s met Bas Kuipers zijn ook twee van onze leerlingen te zien, Lauren en Jesper. Dat maakt ze extra enthousiast.’’ Ook merkt Janet dat de samenwerking met Go Ahead Eagles zijn vruchten afwerpt. “Leerlingen die normaal gesproken niet te porren waren om aan een boek te beginnen, lezen nu het ene na het andere boek uit. Als de leerlingen een boek uithebben, komen ze naar mijn bureau om een sticker op te halen. Ik overhoor ze dan nog wel even snel, want er zitten een paar boefjes bij die doen alsof!” 

Ook Nienke van de Bibliotheek is heel enthousiast over de samenwerking met Go Ahead Eagles. “Vorig jaar – vóór corona – kwam ik regelmatig in de klas voor het project en dan zie je overal Eagles-bekertjes en broodtrommels staan”, vertelt ze. “Het leeft heel erg bij de kinderen.’’ Naast dat de kinderen op school aan het lezen zijn geslagen, hebben leerlingen ook een poster mee naar huis mogen nemen. Daarop kan steeds een shirtje worden ingekleurd als er weer een boek uit is gelezen. Maar niet alleen door de leerlingen zelf: door het hele gezin! “Dat is de kracht van dit project”, vindt Nienke. “Het maakt een combinatie met het lezen op school én het lezen thuis. We merken ook dat ouders het een leuk project vinden. Daaruit blijkt wel dat dit project echt wordt omarmd. We zijn dan ook superblij dat Go Ahead Eagles zich al vijf jaar samen met ons inzet voor ‘Scoor een Boek!’.” 

Het project eindigde afgelopen maand met een geweldig resultaat. Dankzij Scoor een Boek! werden er door de 500 deelnemende basisschoolkinderen maar liefst 1.964 meer boeken gelezen.