Het gemeentelijke project Rechtop! werkt al bijna 2 jaar aan het opknappen van de sloep. Er werd onderdak gevonden binnen Sallcon. 

Onder de naam ‘Het Ruime Sop: Sloep Opknap Project’, werkt projectleider Theo Sips met een wisselende groep van vrijwilligers aan de vissersboot. Het doel: deze zomer met de sloep tochten over de IJssel maken en de opvarenden verhalen laten vertellen. De laatste hand aan de werkzaamheden wordt nu gelegd, aldus Sips: “De motor moet er in, de vlonders zetten we in de olie en de bankjes worden er binnenkort ingezet. Dan maken we het dek af en komt er nog een linnen kap overheen tegen de zon of regen.” Eind juli moet de sloep te water gaan. 

Nieuwe sloep 

Hoewel de sloep de afgelopen twee jaar, met name door vrijwilligers met twee rechterhanden, is opgeknapt, is er voor deze laatste fase hulp gevraagd aan twee adviseurs met kennis van scheepsbouw. “Hierna hebben we zelfs al een nieuw project geregeld via één van hen. Een nieuwe, grotere sloep die we ook gaan opknappen. Die willen we vervolgens binnen een jaar verkopen, zodat het project zichzelf bekostigd.”

Foto’s: Martijn Harleman