Deventer bestaat dit jaar 1250 jaar en naast de rijke geschiedenis van de stad Deventer wordt ook de historie van de omliggende dorpen gevierd. Welke producten worden verbouwd rondom Deventer, wie zijn de lokale helden als het gaat om ons voedselsysteem? Welke groep mensen voedt de stad al 1250 jaar lang? Van Riek tot Vork zet twee boeren in de schijnwerpers en nodigt iedereen uit om naar hun verhaal te luisteren, door middel van een straatdiner met hoorspel.

Je volgt je neus en schuift aan bij een mooi gedekte tafel. Je gaat zitten, krijgt iets te drinken, proost met je tafelgenoten en zet een koptelefoon op. Gedurende de dag serveert Van Riek tot Vork aan, in totaal, 500 mensen een klein gerecht en horen zij het verhaal van een boer via een koptelefoon. Hoe ziet zijn dag eruit? Hoe komt de asperge of het varkensvlees op je bord? En hoe ziet deze boer zijn rol in het voedselsysteem? De bezoeker wordt in twintig minuten meegenomen naar het platteland en komt te weten welk verhaal er achter hun bord eten schuilt.

Tijdens de dag maak je op die manier kennis met aspergeteler Hans Nieuwenhuis van Aspergeboerderij de Boerkamp, of met Erik Stegink van Piggy’s Palace die voor een stukje varkensvlees zorgt. Kok Maaike Diks (bekend van de Weesjeskantine bij Het Burgerweeshuis) bereidt de verfijnde, smaakvolle gerechtjes. Sanne Wiltink, mede-initiatiefnemer Van Riek tot Vork, groeide op in Bathmen en later in Deventer: “Ik wil middels dit project Deventenaren bewust maken van het voedsel dat ze eten en waar het vandaan komt!”

Dit evenement is vrij toegankelijk en het is niet mogelijk om te reserveren.

Er zullen 10 rondes plaatsvinden, startend om het hele en halve uur tussen 10.30 uur en 15.30 uur.