De gemeente start volgende week al met de eerste preventieve bestrijdingsmaatregelen in de hoop de overlast in de zomerperiode sterk terug te brengen. Werkzaamheden worden zowel overdag als ’s nachts uitgevoerd. Dit kan leiden tot geluids- en verkeershinder. 

Bestrijdingsplan 

De gemeente heeft een goed beeld van de meest gevoelige locaties. Op basis van alle meldingen van vorig jaar, uitvoerige monitoring en andere inzichten, heeft de gemeente een nieuw bestrijdingsplan gemaakt. Preventieve bestrijding gebeurt met twee biologische middelen. Bomen worden behandeld met ‘Nematoden’ en ‘Xentari’. Dit gebeurt vroeg in het seizoen als de rupsen nog geen overlast geven. 

Preventieve bestrijding 

Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt met het biologische bestrijdingsmiddel, wordt de boom tot druipens toe bespoten. Eventueel gelekt bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Vorig jaar is de gemeente begonnen met een proef om Nematoden te spuiten. De impact van dit middel op andere rupsen is kleiner. Daarom maakt de gemeente dit jaar vooral gebruik van ‘Nematoden’ en minder van ‘Xentari’

Half mei

De eikenprocessierupsen krijgen hun brandharen normaal rond half mei. De brandharen zorgen voor overlast. Half mei is ook het moment waarop ze de bekende nesten gaan vormen. In mei, juni, juli en augustus worden de rupsen net als vorig jaar bestreden door ze weg te zuigen. Dit doet de gemeente op basis van meldingen. Plekken als speeltuinen, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs krijgen voorrang. Op privéterrein worden rupsen niet weggehaald door de gemeente. 

De planning van de bestrijdingswerkzaamheden en meer informatie is te vinden op www.deventer.nl/eikenprocessierups.