Inwoners van de regio IJsselland kunnen van 9 tot en met 13 maart hun wapen inleveren. Dat gebeurt anoniem, zonder het risico op strafvervolging. Voor vuurwapens geldt een afwijkende regeling, zo meldt RTV Oost.

Het zogenoemde generaal pardon wordt gehouden in de elf gemeenten van de regio IJsselland. Het gaat niet alleen om vuurwapens, maar ook om ander wapentuig waaronder messen, boksbeugels en slag- en stootwapens.  

Speciale kluizen

De wapens kunnen worden ingeleverd op de bureaus in Zwolle, Deventer, Steenwijk, Raalte, Kampen, Ommen en Hardenberg. Op de bureaus staan speciale kluizen klaar, waarin de wapens kunnen worden gedeponeerd. Gedurende de actieweek kunnen de eigenaren dit doen zonder het risico te lopen dat ze strafrechtelijk worden vervolgd wegens illegaal wapenbezit.

Andere aanpak

Voor vuurwapens geldt een andere aanpak. In die gevallen moeten de eigenaren vooraf met de politie telefonisch een afspraak maken. Om de privacy van de eigenaar te beschermen, wordt het wapen thuis opgehaald door een agent in burger in een onherkenbaar voertuig. Vervolgens worden de persoonsgegevens van de eigenaar genoteerd. Waar bij steekwapens geen nader onderzoek volgt, wordt bij vuurwapens nagegaan of er een misdrijf mee is gepleegd. 

De reden voor deze opmerkelijke inleveractie is het aantal geweldsincidenten de afgelopen tijd in IJsselland.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/326206/Politie-actie-na-reeks-geweldsincidenten-anoniem-wapens-inleveren-in-IJsselland