Dit voorstel van BoerBurgerBeweging, dat als een van de speerpunten is opgenomen in haar verkiezingsprogramma, kreeg dinsdag 13 oktober de handen op elkaar van Voorzitter Dirk Duijzer van de Topsector Agro & Food, professor Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid op de Vrije Universiteit Amsterdam en coördinator van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, Karin Bemelmans.  

Voorzitter en kandidaat-lijsttrekker Caroline van der Plas en kandidaat-Kamerlid Ad Baltus namen dinsdag namens BoerBurgerBeweging en Agractie deel aan het Dutch Food Price Debat, in het kader van de Dutch Food Week. Het plan voor verplicht voedselonderwijs werd door DuijzerSeidell en Bemelmans van harte ondersteund. Ook directeur Jeroom Remmers van de TAPP-coalitie is voorstander van dit plan. 

Nog steeds eten mensen te vaak ongezond. Een slecht eetpatroon met te veel vette en zoute voeding, of voeding met te veel suiker, kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Er worden echter te vaak geldverslindende oplossingen gezocht aan de ‘achterkant’, (dus als het probleem al bestaat)  en te weinig aan de voorkant (het probleem voorkomen), stelden Van der Plas en Baltus. 

‘Daarom pleit BBB voor verplicht voedselonderwijs, inclusief boerderij-educatie en kooklessen op scholen. Hiermee moet al worden begonnen in groep 1. Doordat kinderen al vroeg met verse voeding in aanraking komen, zullen zij op latere leeftijd ook gezondere keuzes kunnen en willen maken in de winkel’, is Van der Plas van overtuigd. Voedselonderwijs kan ook helpen voedselverspilling tegen te gaan. ‘Immers als kinderen leren dat voedsel niet vanzelfsprekend is, zullen zij later mogelijk ook minder snel voedsel in de prullenbak gooien.’ 

Van der Plas en Baltus pleitten ook voor minder aandacht voor vleesvervangers, die vaak vol vet, zout en toevoegingen zitten. ‘Nu worden vleesvervangers in allerlei campagnes en in tv-reclames aangeprezen, terwijl vleesvervangers helemaal niet zo gezond zijn. Dat iemand een keer geen vlees wil eten, is prima, maar waarom leren we mensen dan niet om te koken met verse groenten, fruit en andere verse plantaardige producten? Ik snap niet dat er zoveel aandacht uitgaat naar ongezonde producten zoals vleesvervangers’, aldus Van der Plas. 

BBB wil ook dat de overheid meer campagnes voert voor voedsel van Nederlandse bodem en in bedrijfsrestaurants van overheidsgebouwen alleen nog Nederlands voedsel serveert, indien mogelijk. ‘Voedsel van onze eigen boeren, is duurzaam, divers en voedselveilig. Nederland heeft qua voedselproductie een veel lagere CO2-afdruk dan producten die vanuit het buitenland worden ingevoerd. Dit geldt ook voor vlees. Als mensen duurzamer willen eten, moeten ze weten dat vlees van Nederlandse bodem qua CO2-uitstoot veel beter presteert dan vlees vanuit bijvoorbeeld Brazilië. Vaak weten mensen dit nu niet. Een stukje varkensvlees of kip heeft een lagere CO2-afdruk dan een avocado uit Zuid-Amerika’ 

Van der Plas en Baltus wezen er tijdens het debat ook op dat mensen veel duidelijker moet worden gemaakt dat dierlijke eiwitten niet zomaar uit een voedingspatroon kunnen worden gehaald. Vlees, eieren en zuivel bevatten hoogwaardige voedingsstoffen die een mens snel in zijn lichaam kan opnemen. In de discussie over minder vlees, wordt dat vaak ondergeschoven. Mensen krijgen nu een beeld dat vlees slecht is. Dat is niet zo. ‘Die communicatie moet eerlijker en feitelijker, zodat mensen op basis van feiten hun eigen keuzes kunnen maken.’