Hier leren de kinderen, samen met handpop Piep de muis, met lastige situaties en emoties om te gaan. “Het is mooi om te zien dat ze al snel hun eigen verhaal over spannende en stressvolle situaties aan Piep toevertrouwen”, zegt preventiewerker Marij Doornebosch van Impluz 

Spelenderwijs de thuissituatie een plekje geven 

De club ‘Piep zei de muis’ wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Marij Doornebosch is één van hen. “’Piep zei de muis’ organiseren wij voor kinderen die in hun gezin/omgeving stressvolle dingen meemaken”, vertelt ze. “Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld ouders die veel ruziën, of een ouder die (psychisch) ziek is, een (heftige) scheiding of schulden. Maar ook een broer/zus die met gedrag veel aandacht opeist. Spelenderwijs leren wij de kinderen hun thuissituatie een plekje te geven.” 

Omgaan met lastige situaties 

De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Zij knutselen, spelen en leren met hun emoties om te gaan. Piep de muis speelt daarbij een centrale rol. “De kinderen weten al snel wie Piep is en als ze binnenkomen zoeken ze hem direct op”, vertelt Marij Doornebosch. Met Piep maken de kinderen in 14 bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee. Soms heeft Piep dingen meegemaakt die spannend waren, of niet zo leuk. Piep was toen bang, of een beetje verdrietig. Een andere keer is Piep boos. Gelukkig heeft Piep altijd wel een idee over hoe je met lastige situaties om kunt gaan. Dat helpt hem om zich prettiger te voelen.  

Ouderbijeenkomsten 

Naast de kinderclub  zijn er ook voor de ouders bijeenkomsten (vanwege de coronamaatregelen zullen deze online plaatsvinden) waar thema’s en vragen aan bod komen. “De ouders hebben de opgave om in een spanningsvolle situatie hun kinderen op te voeden. Dit vergt veel van hen”, legt Marij Doornebosch uit. “’Piep zei de muis’ kan hierbij ondersteunen. Ouders krijgen informatie over wat het voor het kind betekent, wat zij nodig hebben en wat de kinderen leren bij Piep. Maar ook voor ouders; goed voor jezelf zorgen, opvoedvaardigheden en ruimte om van gedachten te wisselen met andere ouders. Ik denk dat na meedoen met Piep zowel het kind als de ouder er sterker uitkomt.”  

Aanmelden voor ‘Piep zei de muis’ kan via www.impluz.nl/cursussen .