Met een wattenstaafje nemen zij een uitstrijk van slijm uit de neus en keel. Dat gaat dan naar een laboratorium in Utrecht waar laboranten de test uitvoeren. Als het virus in uw slijm aanwezig is, maakt de PCR test kopieën van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt dan sterk vermenigvuldigd, waardoor het aantoonbaar is. Vervolgens krijgen de GGD jouw uitslag en binnen 28 uur sturen zij het resultaat naar u door per e-mail. 

De PCR test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de test het virus ook oppikt bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Daardoor wordt de test internationaal gezien als de ‘gouden standaard’. Dat wil zeggen dat de PCR test als de beste test beschouwd wordt en gebruikt wordt op de betrouwbaarheid van nieuwe testen te onderzoeken. 

Reizen en PCR test 

Nu het coronavirus een wereldwijde pandemie is, eisen veel landen een non-COVID-19-verklaring of een reiscertificaat om het land in te komen. Met een negatieve PCR test kunt u dus reizen naar landen met een inreisbeperking. Als u bij Coronatest-deventer.nl een afspraak maakt, voeren zij een PCR test bij u uit. Als de test negatief is, sturen zij uw reiscertificaten naar u toe per e-mail en kunt u op reis.