Het fabriekscomplex voor de productie van gecondenseerde melk is 1954 gebouwd aan de Harderwijkerstraat. Het kantoor en fabrieksgebouw zijn inmiddels gesloopt om plaats te maken voor een opslaghal. De Stichting Industrieel Erfgoed (SIED) heeft, ondersteund door de Stichting Oud Deventer en erfgoedvereniging Heemschut een verzoek gedaan tot plaatsing van de schoorsteen op de monumentenlijst. Vorige week heeft het college bekend gemaakt dat zij dit verzoek hebben afgewezen.

GroenLinks, VVD en Gemeentebelang hebben begrip voor de afweging van het college, maar zijn benieuwd of er in overleg met de eigenaar naar alternatieve oplossingen gezocht kan worden om de schoorsteen te behouden. De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld over de concrete bouwplannen en of de schoorsteen hierin inpasbaar is. Ook willen de partijen kijken naar de mogelijkheden om de eigenaar te ontlasten van het noodzakelijke onderhoud. 

Petitie

In de afgelopen maanden is de oude (condens) melkfabriek aan de Harderwijkerstraat gesloopt. De eigenaar die het terrein jaren geleden kocht, besloot er nieuw te gaan bouwen. Ondanks verzoeken van partijen die herbestemming een prima optie vonden om het karakteristieke pand te behouden, lag het pand binnen enkele weken aan de grond, zonder medeweten van de buurtbewoners. Enkele dagen later werd er binnen no time een nieuw pand uit de grond gestampt. De schoorsteen bleef staan, tot opluchting van buurvrouw Irma Schreurs.

Geschokt was ze dan ook, toen ze in de krant las dat de pijp alsnog aan de grond zou gaan. De oude fabrieksschoorsteen van Coberco in Deventer is geen monument en mag worden afgebroken. Dat vindt de gemeenteraad van Deventer aldus Schreurs. Omwonenden zijn een petitie gestart om sloop te voorkomen. Inmiddels zijn er al bijna 400 handtekeningen gezet om de schoorsteen te behouden. De projectontwikkelaar wil op het oude terrein van de melkfabriek nieuwe bedrijfspanden bouwen. De schoorsteen zou in de weg staan en te duur zijn.

Restauratie zou zeker 150.000 euro gaan kosten. Ook de stichting Industrieel Erfgoed Deventer wil de Coberco schoorsteen behouden. “Dit is een schoorsteen waarvan er nog maar een paar in Nederland zijn”, zegt stichtingsvoorzitter Eric Giesbers.