Na afloop van de Catch gaat de eerste nachtburgemeester van Deventer op verkenning door de stad en doet diverse kroegen en uitgaansgelegenheden aan. Een ieder die wil kan zich daarbij aansluiten viaDIT EVENEMENT! Op de Facebookpage (www.facebook.com/deventernachtburgemeester/) is te zien waar hij of zij die avond uithangt. Na de bekendmaking op 25 mei zal er nog een officiële inauguratie (inclusief dik feest) volgen, de met de gemeente zijn daarover in volle gang. Ook is een Deventer kunstenaar benaderd om de ambtsketen die bij de functie hoort vorm te geven en te produceren. 

Dictatoriaal, (nog) geen verkiezingen. 

De nachtburgemeester wordt dictatoriaal aangesteld door de Partij voor Cultuur en dat is niet zonder reden. Partijleider Van Hese zegt: “Tegenwoordig kun je op elke scheet stemmen voor je hem geroken hebt, inhoudsloos dus. De eerste Deventer nachtburgemeester zal eerst ballen aan de functie geven en duiden wat de functie inhoudt. Daarna, over een aantal jaar, organiseren we met hem of haar wel verkiezingen. Nu het internationale nachtburgemeestercongres in november naar Overijssel komt is het zaak de boel in onze provincie eens flink op te schudden en regio’s te verbinden.” Het is dus de bedoeling dat de nachtburgemeester gedurende zijn of haar termijn een hele duidelijke invulling en inhoud geeft zodat er na zijn aanstelling, dankzij het behaalde resultaat, een helder beeld bestaat over wat een Nachtburgemeester nou precies doet. Op dat moment kan er pas écht democratisch gestemd worden op een volgende Nachtburgemeester.  

De functie. 

Een nachtburgemeester vertegenwoordigt geen bepaalde stroming of groep van belanghebbenden maar staat net als de gemeenteburgemeester boven de partijen en wil verbinden en aanmoedigen. Hij/zij wil serieus bijdragen aan een beter stadsklimaat bij nacht en staat open voor ideeën, is toegankelijk en aanspreekbaar. De PVC-nachtburgemeester is een schaduwburgemeester die af en toe corrigerend optreedt of suggesties doet. Concreet betekent dit dat de PVC-nachtburgemeester zich gaat inzetten voor een veilig, creatief en bruisend nachtleven in Deventer. De Nachtburgemeester vervult deze rol geheel vrijwillig. Net als alle andere activiteiten die de PVC onderneemt is het aanstellen van de Deventer Nachtburgemeester een burgerinitiatief. Van Hese: “Daar horen, vooralsnog, geen subsidies bij.”  

Partij voor Cultuur 

In 2010 richtte Van Hese de Partij voor Cultuur op, als grap tegen de cultuurbezuinigingen van toenmalig cultuurminister Halbe Zijlstra. Die grap liep uit de hand. Inmiddels breekt de partij een lans voor cultuur en een beter nachtleven in meerdere steden van Overijssel. Zo heeft de PVC heeft onder andere in Enschede en Zwolle al nachtburgemeesters aangesteld. De Partij voor Cultuur is volledig onverkiesbaar: de partij is onafhankelijk, kan zich in verkiezingstijd vrij bewegen, wil geen zieltjes winnen en is dus bij uitstek de partij die het opneemt voor alle nachtburgemeesters. In meerdere steden in Overijssel doet de PVC onverkiesbaar mee met de gemeenteraadsverkiezingen, met als slogan: “Stem niet op ons!”  

De Catch avond begint om 20 uur bij het Kunstenlab (Havenplein 20) in het Havenkwartier in Deventer. De eerste nachtburgemeester zal naar verwacht rond de klok van elf de stad in gaan. Meer informatie over Catch is te vinden op http://www.kunstenlab.nl/ en de nachtburgemeester is via Facebook te volgen op www.facebook.com/deventernachtburgemeester/.