De plantactie op de landgoederen is onderdeel van het manifest klimaatrobuuste landgoederen. Bovendien tellen de bomen mee bij de actie Iedereen een Boom en sluit het ook goed aan bij de nieuwe landelijke Bossenstrategie van het Rijk en de provinciesDeze wordt vandaag naar buiten gebracht 

Landgoed Vilsteren 

Als symbolische start werd op landgoed Vilsteren door twee kinderen een pronkboom gepland. De kinderen kregen hulp van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. De kinderen van de dorpsschool in Vilsteren zijn van plan om de pluktuin en voedselbos waar de boom staat regelmatig te bezoeken. Ze willen ook helpen met het onderhoud. Gedeputeerde ten Bolscher: “Ik vind het belangrijk en mooi dat kinderen bomen planten. Zij zien de bomen tijdens hun leven groter worden en zijn zich dan verwacht ik ook meer bewust van het belang van bomen in onze leefomgeving.”   

Liesbeth Cremers, mede-eigenaar van landgoed Vilsteren: “We vinden het belangrijk om landgoederen in Overijssel klimaatbestendig te maken. Daar hoort ook klimaatbestendig bosbeheer bij. Samen met Overijssels Particulier Grondbezit, de OPG, roepen we landgoederen in Overijssel op om komende tijd duizenden bomen te planten.”  

Groene Lopers 

Ook in vijf Overijsselse steden en dorpen zijn vandaag bomen geplant550 exemplaren. Dit werd gedaan door de Groene Lopers. Groene Lopers zijn ‘parelsnoeren’ van groene buurtinitiatieven.  

Zij geven ieder 110 bomen weg aan particulieren en verenigingen.   

Gratis boom rond Kerst 

Ook mensen die vandaag niet betrokken waren bij de verschillende acties, kunnen zelf een boom planten. In een tuin met een beetje ruimte kun je al een kleine boom kwijt. De provincie wil 1,1 miljoen bomen in Overijssel planten om klimaatverandering tegen te gaan. Inmiddels staat de teller op ruim 25.000, dus er kunnen nog wel wat bomen bij. En het mooie is: iedereen kan meedoen. Vooral nu, nú is het plantseizoen. Je kan zelfs een gratis boom krijgen tijdens de kerstcampagne van Iedereen een Boom.  

Gedeputeerde ten Bolscher: “Mensen planten komende tijd massaal kerstbomen in hun huis, mijn oproep is: plant juist nu een boom buiten. Dat is goed voor de biodiversiteit, het klimaat en ziet er ook nog eens mooi uit.” Op www.iedereeneenboom.nl of de Facebookpagina Mooi Leven Overijssel zie je hoe je mee kunt doen.