Er bestaan tussen gemeenten grote verschillen in de hoogte van het benodigde eigen geld. Dit verschil loopt binnen de provincie op tot bijna 23 duizend euro. Dit en meer blijkt uit de meest recente Eigengeldkaart van Nederland, die door hypotheekexpert Independer en huizenplatform Jumba is gepubliceerd.

Starters

Een alleenstaande starter in Nederland moet gemiddeld bijna twintig duizend euro aan eigen geld meenemen voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’: van 55 m2 tot 65 m2. Een gemiddeld Nederlandse alleenstaande woont op 88 m2. Hoewel dit benodigde bedrag aan eigen geld in Overijssel gemiddeld fors lager is, is Overijssel de op vijf na ‘duurste’ provincie. 

Gemeentelijke verschillen

Binnen de provincie hebben Overijsselaars te maken met grote verschillen in het benodigde eigen geld. Zo loopt dit bedrag uiteen van 6.070 euro in Hengelo, tot 28.970 euro in Dalfsen; een verschil van 22.900 euro.  In Deventer is dit een bedrag van 6.930 euro.

Eigengeldkaart

Op www.independer.nl is de ‘Eigengeldkaart’ te vinden. Hierin kunnen starters, op basis van hun inkomen, snel zien hoeveel eigen geld zij gemiddeld per gemeente moeten meenemen.