De eerste concerten van seizoen 2019-2020 zijn representatief voor de mogelijkheden die de aanstaande fusie tussen de orkesten biedt: BrittensWar Requiem in grote bezetting ter ere van 75 jaar herdenking van de Slag om Arnhem, de musicalklassieker Wonderful Town i.s.m. de Nederlandse Reisopera en Classsh, een klassiek concert volgens de gewoontes van een popconcert.  

Hoewel beide orkesten voor nu de eigen naam en eigen seizoensbrochure behouden, zijn ze vanaf september achter de schermen één organisatie. Er is sprake van een evenwichtige spreiding van activiteiten in beide provincies. Het programma voor 2019-2020 bestaat niet alleen uit ‘reguliere’ symfonische concerten maar ook uit vernieuwende programma’s binnen- en buiten de concertzaal én bijzondere samenwerkingen met artiesten, solisten en culturele partners. Daarnaast is er geïnvesteerd in projecten op het gebied van educatie, participatie en talentontwikkeling. De orkesten verwachten zo publiek te bereiken dat de weg naar de concertzaal niet vanzelfsprekend bewandelt en symfonische muziek nog sterker te verankeren in Gelderland en Overijssel. 

Nieuwe organisatie 

Eind 2016 kregen beide orkesten van het ministerie van OCW de opdracht vanaf september 2019 niet meer als twee afzonderlijke organisaties te functioneren, maar samen te komen tot één duurzame en hoogwaardige Symfonische Voorziening voor Landsdeel Oost. Sinds dat moment is er zeer hard gewerkt om deze opdracht te realiseren, en met succes. Het ministerie van OCW en beide provincies omarmden het door de orkesten ingediende organisatieplan, waarin veel ruimte is voor educatie, participatie en talentontwikkeling in Overijssel en Gelderland. De orkestorganisatie bestaat uit één orkestformatie die zal repeteren op twee locaties: Musis Arnhem en Muziekcentrum Enschede. Concerten worden gegeven in diverse zalen in beide provincies. 

Het volledige programma kunt u vinden op:

www.ovho.nl of op www.hetgeldersorkest.nl