Het feit dat de vrijheid van meningsuiting ter discussie stond was ook voor De Telegraaf een reden om er aandacht aan te schenken. Door de landelijke belangstelling voor deze documentaire voelde het College van Bestuur van Saxion zich genoodzaakt om hier op te reageren:” Het college wil benadrukken, dat wij de vrijheid van meningsuiting tot ons allerhoogste goed rekenen. Die mag nooit ter discussie staan. Wij betreuren het dat de indruk is gewekt, dat dit bij Saxion niet tot de allerbelangrijkste principes behoort. “

Dat dit onderwerp gevoelig ligt in Turkije is een understatement. Naast de Aramese genocide ligt ook de Armeense genocide gevoelig. President Erdogan weigert namelijk te spreken over de Armeense genocide terwijl de VN al sinds 1985 de moord op de Armeniërs erkent als genocide.

Omdat de vrijheid van meningsuiting ter discussie stond rondom dit verhaal, voelde het CDA Overijssel zich genoodzaakt om met een statement naar buiten te komen. Woordvoerder Susan Faal van CDA Overijssel: “Het niet publiceren van het onderzoek door een studente die op zoek is gegaan naar het verhaal van haar voorouders is een bijzondere afweging van Saxion HogeschoolDit zou niet moeten kunnen. Een stevige rechtstaat en een geborgde vrijheid van meningsuiting vormen juist het fundament van onze samenleving. Ik vind het belangrijk dat wij ook als Staten opkomen voor onze democratie”.  Naast dit statement stelde de CDA fractie enkele vragen aan de Gedeputeerde Staten over het onderwerp.

Het College van Bestuur van het Saxion zal Shayno uitnodigen om te bespreken op welke wijze het college er aan kan bijdragen om het verkeerde beeld weg te nemen en de studenten de ruimte te geven zich te ontwikkelen en onderzoeken in het kader van de studie te publiceren. 

Milan Keskin