Sinds vorige week zijn musea weer toegankelijk voor publiek. “Na een verplichte sluiting van ruim zes weken door corona, zijn we dolblij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen”, vertelt Eelco Versteeg van Deventer Verhaal. “Om dat te vieren bieden we de bezoeker eenmalig de toffe mogelijkheid om De Waag en het Speelgoedmuseum in de avond te beleven. Dat geeft ongetwijfeld een heel andere dimensie aan het museumbezoek.” 
 
Sprekende antieke pop 
In Museum De Waag is op de begane grond de regenboogexpositie Face It te zien. Conservator Anne van Geuns geeft bezoekers tekst en uitleg bij de vaste opstelling over Deventer kunst en geschiedenis. In het Speelgoedmuseum kunnen bezoekers, naast het vernieuwde museum zelf, de gloednieuwe expositie over ontwerper Floris Hovers ervaren. Daarnaast geeft collectiebeheerder Ben Schräder een demonstratie van een unieke sprekende Bébé Jumeau pop. 
 
“De felbegeerde heropening van de musea leent zich uitstekend voor een actie als deze”, aldus Versteeg. “Normaliter zijn onze musea tot 17:00 uur geopend. Ik ben zelf heel benieuwd naar deze avondopenstelling, want het valt niet uit te sluiten dat collectiestukken ‘s avonds een eigen leven leiden. Neem bijvoorbeeld onze Vier Evangelisten van Hendrick ter Brugghen in De Waag. Deze topstukken hangen als kwartet bij elkaar. Weet jij wat zij buiten openingstijden met elkaar bespreken?” lacht Versteeg. 
 
Toegankelijkheid 
Beide musea zijn geopend voor spontaan bezoek en hanteren geen reserveringssysteem. Op de website van beide musea wordt de bezoeker geïnformeerd over deze avondopenstelling en de geldende coronamaatregelen rondom museumbezoek.