Het is hier al 22 dagen achter elkaar warmer dan 25 graden en regelmatig rond of boven de 30 graden, zo meldt RTV Oost. 

Droogte 

De hittegolf begon dit jaar op 12 juli in Twente, Limburg, Brabant en Gelderland. Een groot deel van dat gebied is ook het droogste van Nederland. 

In het midden en westen van Nederland was de hittegolf zaterdag voorbij, omdat toen in De Bilt de 25 graden niet meer werd gehaald. Gezien de weersverwachting is daar mogelijk een tweede hittegolf op komst. Dat is alleen eerder in 1941 en 2006 gebeurd, zegt het weerbureau. 

Hitteplan 

Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt opnieuw voor flinke hitte in verschillende delen van het land de komende dagen. Daarom is het hitteplan weer afgekondigd voor onder meer de provincie Overijssel. 

Met een tweede hittegolf op komst zou iedereen volgens het gezondheidsinstituut extra aandacht moeten besteden aan kwetsbare mensen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen zoveel mogelijk beperkt worden, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

Volgens het KNMI loopt de temperatuur in deze delen van het land de komende dagen op naar 30 tot 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. 

Volgens het RIVM zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon. 

Het zogeheten hitteplan geldt niet alleen voor Overijssel, maar ook voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Drenthe.