Deventer Bezet & Bevrijd vertelt het indrukwekkende verhaal van Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Deventer Verhaal van oorsprong zwart-wit foto’s laten inkleuren. De oorlogsperiode in Deventer komt hiermee nog indringender naar voren. 

De fotoborden zijn levensgroot en schetsen een indrukwekkend beeld van het verloop van de oorlog in Deventer. Zo staat er bijvoorbeeld een bord op de Gedempte Gracht in Deventer waarop te zien is dat Canadese soldaten bezig zijn om een tankversperring te verwijderen. Deze tankversperringen bestonden uit zware betonblokken die in de bodem waren verankerd en werden voorafgaand aan de gevechten door de Duitsers geplaatst om de Geallieerden te hinderen.  

In het centrum van Bathmen staat een fotobord waarop te zien is dat het Nederlandse leger paarden vordert. De paarden werden gebruikt voor de cavalerie maar vooral ook voor transport. Aan de Randerstraat in Diepenveen is te zien hoe een groep burgers uit Diepenveen en omstreken, onder bewaking van een Duitse soldaat, een adempauze neemt tijdens gedwongen graafwerkzaamheden.  

De fotoborden zijn openbaar toegankelijk en onderdeel van de Deventer Bezet & Bevrijd app met een wandel- en twee fietsroutes. De Deventer Bezet & Bevrijd app, die vorige week al door Deventer Verhaal werd gelanceerd, is gratis te downloaden via www.museumdewaag.nl/app

Foto’s: Jakob Lagerweij