‘Wie ben ik? Wat is het doel van mijn leven? Hoe vind ik echte vrijheid?’ In de cursus praktische filosofie gaan deelnemers op zoek naar het antwoord op dit soort vragen. Inzichten uit grote filosofische en religieuze tradities komen tijdens de lessen aan bod, waarbij veel ruimte is voor inbreng van eigen ervaringen en observaties. Vast onderdeel is een korte stilte-oefening, die lichaam en geest ontspant. “Het mooie aan deze cursus is de koppeling van de theorie met de praktijk”, vertelt Anna Vroklage, vestigingsleider van de School voor Praktische Filosofie in Deventer. “Door de oefeningen gedurende de week gaat de theorie leven. Net zoals je een uitleg over een sinaasappel pas echt kunt begrijpen als je er een stukje van proeft.”

Iedereen is welkom

De cursus staat open voor iedereen die interesse heeft, ongeacht leeftijd, opleiding of levensbeschouwing. Doordat ervaren docenten de cursus vrijwillig geven, kan de prijs laag worden gehouden. “Iedereen is welkom!”, benadrukt Vroklage. “De kennis is van ons allemaal en het mooie is dat iedere docent ook zelf student is.”

Ze vindt dat zelf na ruim veertig jaar nog steeds verfrissend: “Je leert op een andere manier naar jezelf te kijken, in steeds nieuwe situaties. Het is een bewustwordingsproces waarin je je kwaliteiten en valkuilen leert kennen, waardoor er meer balans in je leven komt. Daar word ik een blijer mens van.”

Vrij zijn

De School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit biedt de introductiecursus op meerdere plaatsen in het land aan. Op 7 februari start de cursus in studiecentrum De Oxerhof in Deventer, waar de hoofdvestiging van de school is gevestigd. Deze vestiging telt gemiddeld zo’n 70 studenten die in groepsverband cursussen volgen. “De meerwaarde van een groep is dat je van elkaar kunt leren”, vertelt Vroklage. “Mensen als Nelson Mandela hebben laten zien dat je onder erbarmelijke omstandigheden goed tevoorschijn kunt komen. Als één mens dat kan, kunnen we dat allemaal. Met een groep is die weg makkelijker.”

Ze verwijst naar de Russische filosoof George Gurdjieff die zei dat mensen vaak niet beseffen dat ze in een gevangenis zitten van hun eigen ideeën. Een verstandig mens zal er volgens hem naar verlangen om te ontsnappen. Vroklage: “In je eentje is dat moeilijk, maar het kan wel lukken als je met anderen samen een tunnel gaat graven, zei hij. Misschien voel je ook een verlangen om vrij te zijn van gedachten, om te voelen wat er nu écht toe doet. Het samen delen van ideeën, ervaringen en bemoedigende verhalen is daarvoor ongelooflijk waardvol.”

Voor meer informatie en aanmelding: www.praktischefilosofie.nl