Voordat het onderzoek en de opruiming kon beginnen moest er eerst gewacht worden tot het water zou dalen. Toen het strand weer beschikbaar was werden er stukken tussen de Delle en het stadsstrand van 100 tot 25 meter vanaf de IJssel afgezet. Vanaf dat moment konden de vrijwilliger hun vrije gang gaan. Op weg naar een plasticvrije rivier.

Bram Rutgers die vrijwilliger was bij de actie van Schone Rivieren stelde dat er heel veel kleine stukjes plastic zijn gevonden. “Vaak veel kleiner dan 50 cm. Die stukjes zijn niet helemaal te herleiden, maar dit zijn juist de grootste problemen. Dieren zien deze kleine stukjes plastic vaak als eten.” Grote plastic stukken werden er veel minder gevonden. Dit wil niet zeggen dat deze er niet zijn. Er wordt op meerdere plekken onderzoek gedaan. Dit allemaal om te kijken waar het plastic zich bevindt en welke soorten plastic aan in IJssel rondzwerven.

Bram Rutgers, die voor het allereerst heeft meegedaan, vond het heel erg fijn om een bijdrage te leveren aan een schonere rivier. “Ik kom graag aan het strand en je kan gewoon niet om al die vervuiling heen. De noodzaak om er wat aan te doen is gewoon heel erg groot. Als wij allemaal onze bijdrage leveren zal het een veel schonere rivier opleveren.”

Meer weten over Schone Rivieren? Lees alles over hun werkzaamheden op: https://www.schonerivieren.org/