De man stond terecht omdat hij in de periode tussen oktober 2014 en juni 2016 een vrouw in de prostitutie liet werken, waarbij sprake was van misleiding, uitbuiting en dwang. Dit gebeurde in Deventer, maar ook op andere plaatsen in het land. 

De vrouw was 22 jaar toen zij met de man in contact kwam. Het slachtoffer werd verteld dat ze in korte tijd veel geld kon verdienen in de prostitutie. Dat geld zou geïnvesteerd worden in een bedrijfje dat de verdachte samen met de vrouw zou opstarten. Op deze wijze werd het slachtoffer misleid en werd er dwang op haar uitgeoefend. Het verdiende geld moest zij allemaal afgeven en er was sprake van geweld en bedreiging. De man hield controle over de vrouw, hij bepaalde hoe vaak ze moest werken en had haar pinpas en pincode. Bovendien was de vrouw door de verdachte afhankelijk geworden van drugs. De man liet het slachtoffer ook op haar naam telefoonabonnementen afsluiten, die vervolgens werden doorverkocht, waardoor de vrouw in de schulden raakte. 

De officier van justitie benadrukte in het requisitoir dat het niet van belang is of een slachtoffer vrijwillig in de prostitutie werkt of hiermee instemt, als er sprake is van dwangmiddelen. 

Het slachtoffer is volgens de officier van justitie in een uitbuitingssituatie gebracht. De verdachte nam het in de prostitutie verdiende geld van haar af. De man had geen legale inkomsten, maar zette het slachtoffer in om in de kosten van zijn levensonderhoud en drugsverslaving te voorzien. 

Bij de strafmaat houdt de officier van justitie rekening met het strafrechtelijke verleden van de man, die eerder is veroordeeld voor mensenhandel. Gedurende dit onderzoek werd hij uit voorlopige hechtenis gelaten. In die periode heeft hij contact gezocht met slachtoffer en is dus op dezelfde voet verder gegaan, aldus de officier van justitie.  

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van vijf jaar passend. Ook zou de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding van 258.000 euro moeten betalen. De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.