In Deventer zijn een vijftal clubs actief bezig met het Walking Football; FC RDC, SV Helios, VV Activia, SV Schalkhaar en Koninklijke UD, en BVO Go Ahead Eagles. Dinsdagmiddag speelden FC RDC en Go Ahead Eagles tegen elkaar op het terrein van IJsselstreek in het kader van de Nationale Sportweek.

PRAATJES
Sportpark Keizerslanden komt verlaten over, veel oranje shirtjes lopen rond, de organisatie is erg druk. Maar aan toeschouwers en deelnemers ontbreekt het wel. In het zwembad poedelen wat Deventenaren in de zon, verder is het oorverdovend stil. Maar niet in de kleedkamer bij IJsselstreek waar de gezelligheid van afstand hoorbaar is. In één kleedkamer zitten gemixt de senioren van FC RDC en Go Ahead Eagles bijeen. Ze hebben voldoende praatjes een genieten van elkaar. Enkele veters worden nog gestrikt voordat ze opgewonden naar buiten gaan. Eenmaal op het veld is er ook voldoende fanatisme waarneembaar, uiteindelijk willen ze allemaal winnen.

GEZELLIGHEID
Het Walking Football is voetballen voor senioren, veelal boven de 60 jaar, op een klein veld met kleine goaltjes. In beweging blijven en genieten van elkanders gezelschap. Wietse Veenstra leunt over de reling aan de zijkant, de oud-international is geblesseerd. “Met de fiets weggeleden in de nattigheid, knie doet goed zeer”. Maar hij is er wel bij, wil het voor geen goud wissen. Bijna 150 wedstrijden kwam Veenstra uit voor Go-Ahead en scoorde daarin 55 doelpunten:“We trainen iedere week onder leiding van Ugür Yildrim, lekker fanatiek, goede oefeningen en alles met een idee.” Veenstra glimt en dat is niet alleen van de najaarszon:“Het is amicaal onder elkaar, sommigen kunnen helemaal niet zo goed voetballen, maar die gezelligheid!”

IN BEWEGING
Op de achtergrond spelen twee teams een demonstratiewedstrijd op het evenement ‘Deventer Sportweek’, er zijn weinig belangstellenden aan de zijlijn:“Sommigen denken dat ze goed moeten voetballen, of oud Eagles spelers moeten zijn om deel te nemen”, vervolgt Veenstra die iedereen uitnodigt eens mee te doen, lekker in beweging te zijn en een uitje te hebben met elkaar. Op de achtergrond valt een treffer, trotse glimlachen op de gelaten van de bezwete hoofden.

FANATISME
“Ik kom uit een voetbalgezin, mijn zoon voetbalt, mijn beide kleinzoons voetballen en ik dus ook nog!” verteld de heer Klopman trots. Herstellende van een hartoperatie en bijkomende longontsteking:“Ik ben nog wel aan het uithijgen hoor, mijn conditie is nog niet op peil”. Maar karakter toont de heer Klopman wel terwijl hij tevens beaamt dat de gezelligheid bovenaan staat. Maar zijn gelaat glom zo na zijn treffer dat het ook fanatisme verraad: “Natuurlijk wil ik ook winnen, allemaal wel”.

Screenshots uit de tv reportage, vanavond om 19:00 op tv.

LEKKER BEZIG ZIJN
Het Walking Football kent een opmars, wandelend voetbal, bal laag over de grond en lekker bezig zijn. Vele senioren in Nederland komen samen rond en op het voetbalveld en zoeken medespelers. Wilt u lekker in beweging zijn, trainen onder een professionele trainer en spelen in het Kowet shirt? Maar zeker ook gezellig samen zijn? Informeer eens bij de ‘Oldstars’ van Go Ahead Eagles of FC RDC  (klik op de link voor meer info)