ERIK VAN LUTTIKHUIZEN

Ik leerde Richard kennen in de rol van persvoorlichter, externe zaken stond er op zijn kaartje. Richard bleek meer te zijn, hij zette contracten op, onderhield veel contacten en was altijd aanwezig rondom alle Eagles wedstrijden. Aanwezig en bereikbaar voor iedereen, met name de pers natuurlijk.
Het was in 1996 toen ik via Radio2 bij DeventerFM als vrijwilliger startte. Al snel mocht ik in roulatie verslag doen van de GA Eagles thuisduel, heerlijk in een oude cabine bovenop de aloude eretribune. Mooie tijden waarbij de journalistiek voor mij een andere dimensie kreeg. Richard was mijn eerste aanspreekpunt, een niet altijd even gemakkelijke. Maar eenmaal face-to-face was er altijd een weg, werd er altijd een mogelijkheid gezocht om ons (de lokale omroep) tot medewerking te zijn.
De medewerking ging veel verder toen DeventerFM van de ether verdween en DeventerTV de radio tak er bij kreeg.

Daar werd ik eindredacteur en heb Richard zo ver gekregen ook mee te werken aan de uitduels waar we eigenlijk geen verslag van deden. Met een klein groepje, toen drie enthousiastelingen, maakten we uitzendingen rondom en met de thuis- en uitduels van de Deventerclub. Richard was in de beginfase voorzichtig, vertelde dat hij best de luisteraar thuis op de hoogte wilde houden, maar het nimmer ten koste mocht gaan van zijn eigenlijke werkzaamheden.
Naast zijn plichtsbesef leerde ik toen ook zijn enthousiasme en kijk op duels kennen. Na ruim een half jaar was er geen sprake meer van drie flitsjes maar lange leuke informatieve verslagen waarmee ons sportprogramma ‘Sport Live’ nog completer werd.

Na twee jaar werd de groep vrijwilligers groter en konden we zelf de uitduels voorzien van live verslag. Tot op heden doen we dat nog steeds met de geweldige financiële ondersteuning van de supportersvereniging, een link die Richard destijds voorstelde. Want Richard was een kritisch man, creatief en in zijn hart eigenlijk journalist. De enorme groei van ons sportprogramma bij DeventerRTV hebben we ruimschoots aan hem te danken, hij heeft de weg voor ons vrijgemaakt, erkende het belang van verslag en werkte eigenhandig ook ruim twee jaar belangeloos mee.

Nadat hij vertrok bij de club was er even een radiostilte, maar na die periode kwam Richard weer bij thuisduels kijken en diverse uitwedstrijden. Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Richard was Kowet fan in hart en nieren, naast zijn liefde voor BVB Dortmund natuurlijk. Veel foto’s op Facebook en mooie verhalen van trips en wedstrijden die hij veelal met zijn vrouw bezocht. Op het moment dat hij ziek werd was hij er heel open en eerlijk over; “Het is niet anders”, vertelde hij dan redelijk koel. Hij streed en droeg zijn ziekte realistisch. Enkele operaties later vertelde hij dat hij in de extra tijd zat, de verlenging van zijn leven. De artsen dachten zelfs dat hij 2019 niet ging halen, maar Richard was een strijder.

De laatste keer dat ik hem sprak en zag was bij de ode die de club voor hem in petto had. Voorafgaand aan het thuisduel op 1 maart tegen MVV kwam Richard het veld op gestrompeld. Sterk verzwakt, maar hij zou lopen. Door een erehaag van personeel en vrijwilligers van weleer en nu. Een mooie ode aan clubicoon Richard Thannhauser. Laat het nu het uitduel in September 2018 zijn, ook tegen MVV, toen hij nog een keertje meedeed aan ons sportprogramma. We zaten in een vakantieperiode en krap met verslaggevers en ik vroeg Richard of hij zin had. “Dat wil ik zeker doen, maar geen verslag, want ik houd jou toch niet bij”, riep hij door de telefoon. Het werd een side-kick rol waarbij we spraken over de club, vroeger en nu. Maar ook over het duel zelf in Maastricht waarbij hij veel tactische toevoegingen had aan mijn verslag. Ik heb er van genoten zoals ik altijd van Richard genoot. Zijn verhalen kenden diepgang, zijn mening stond sterk en zijn hart was rood-geel.

(onderstaand een tweetal flitsjes uit Sport Live vanuit Maastricht op 1 september 2018)


Namens de gehele crew van Sport Live en DeventerRTV wensen we familie, vrienden en kennissen veel sterkte bij het verwerken van het verlies van Richard Thannhauser.