Monique van Haaf: “Hiermee geven we aan dat deze plek, de stadsentree aan de Noordzijde van de stad vanaf nu weer gaat bloeien.” De opknapbeurt komt voort uit het stadsarrangement, dat gemeente Deventer al in 2017 heeft afgesloten met de Stadsbeweging van de provincie Overijssel.  

Initiatiefneemster en tevens ondernemer in de buurt van het plein, Sjoukje Boumanwerkte samen met gebiedsontwikkelaar Frans Holleman van bureau BPD en stedenbouwkundige Doesjka Majdandzic een aantal schetsen uit. Deze schetsen waren vervolgens zo overtuigend en sterk, dat het idee werd beloond met euro 50.000 voor de realisatie. Met het plaatsen van diverse plantenbakken op het plein, krijgt de stad niet alleen een fraaiere entree, maar wordt ook bijgedragen aan de vergroening van de stad. Bijkomend effect is de reductie van hittestress, een probleem waar steden gedurende de zomer in toenemende mate last van hebben. Ook wordt het regenwater door de plantenbakken op een natuurlijke manier opgevangen.  

Het initiatief werd enthousiast ontvangen tijdens een stadscafé in 2017, een plek waar ideeën voor de stad worden ‘gepitcht’, maar kon nog niet tot uitwerking komen. Gedeputeerde Monique van Haaf: “Dankzij het doorzettingsvermogen van deze initiatiefneemster dat ook nog eens rekening houdt met klimaatadaptatie, is het idee toch tot uitvoer gekomen. Dit project is een mooi voorbeeld van initiatieven die ‘van onderop’ in de stad ontstaan. Een beweging die wij vanuit de Stadsbeweging van harte ondersteunen.”