Op het spandoek werd de temperatuurstijging vanaf 1901 in beeld gebracht. Noodburgemeester Königin: “Sinds het begin van de metingen nam de temperatuur in Nederland met 2 graden toe. De klimaatcrisis tekent zich hier en nu af. Er zijn watertekorten en mislukte oogsten. Afgelopen zomer alleen al, vielen er honderden extra doden in Nederland door de hittegolf.”

Toekomst van kinderen 

Noodburgemeester Rona Königin heet in het dagelijks leven Inge van der Weijden en werkt voor een groot Deventer bedrijf: “Ik maak me ernstige zorgen over de toekomst van mijn kinderen en over al het leven. Daarom doe ik mee aan acties van Extinction Rebellion. Afgelopen najaar vroeg Extinction Rebellion namens honderden inwoners uit Deventer en omstreken aan het College en de gemeenteraad om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Daar is nog geen gevolg aan gegeven.”

Klimaatcrisis is gevaar

In haar rol als noodburgemeester Königin vervolgt zij: “De overheid, en dus ook de gemeenteraad van Deventer, heeft de grondwettelijke taak om zijn burgers te beschermen. Wij erkennen de klimaatcrisis als een gevaar. Dat is waarom we de klimaatnoodtoestand uitroepen. We zullen aan alle inwoners van onze gemeente en ook landelijk bekend maken dat wij als gemeente de noodtoestand hebben uitgeroepen, in navolging van Haarlem, Amsterdam en Utrecht, en zo’n 1800 andere gemeenten wereldwijd.”

De ‘noodburgemeester’ sprak verder over het doel om de CO2-uitstoot in 2025 op nul te brengen en een Burgerberaad voor het klimaat in te stellen: een voor de bevolkingssamenstelling representatieve, door loting aangewezen groep inwoners die meebeslist over klimaatmaatregelen. Na afloop van de toespraak werd een toast uitgebracht op een jaar met doortastend klimaatbeleid. De aanwezige toehoorders dronken corona-proof uit een eigen glaasje en op afstand van elkaar.