Spelen is in belangrijke mate het imiteren van de volwassen wereld. Aangezien koken, eten en drinken zo’n belangrijk deel uitmaken van ons dagelijks leven, is er veel speelgoed dat te maken heeft met koken. Dat zorgt niet alleen voor urenlang plezier, maar laat kinderen eigenlijk ook oefenen voor later. Poppenkeukens, fornuisjes, serviesjes, allerlei keukengerei én tientallen kinderkookboeken zijn tijdens deze expositie te bewonderen. Het is een uniek kijkje in de keuken van vroeger.

Groot Kinderkookboek van Overijssel
Ter ere van deze expositie wordt het Groot Kinderkookboek van Overijssel uitgebracht. Masterchefs en keukenprinsessen in de dop mogen hun eigen recept insturen, samengesteld met één of meerdere producten uit de provincie Overijssel of een nieuw eigen recept voor een typisch provinciaal product, zoals Deventer Koek. Alle ingezonden recepten worden door een echte vakjury beoordeeld, bestaande uit chef-koks en kookboekenauteurs. De 25 lekkerste recepten worden opgenomen in het Groot Kinderkookboek van Overijssel. Het kookboek wordt uitgegeven door Artnic Uitgeverij in Deventer. Recepten kunnen worden gemaild naar info@deventerverhaal.nl.

Tijdens de expositie organiseert het Speelgoedmuseum diverse kookworkhops met beroemde chefs en tv-koks. Via speelgoedmusemdeventer.nl en facebook.com/speelgoedmuseum worden data en nieuws gedeeld. 

De expositie ‘Koken voor Kinderen’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Rudolf H. Schmidtfonds.  

Speelgoedmuseum Deventer 

Met 13.000 objecten heeft het museum de grootste openbare historische speelgoedcollectie van Nederland. Bijzondere poppen, prachtige poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch speelgoed, optisch speelgoed, bordspellen en games; het museum heeft het allemaal. Het toont de historie van het speelgoed in Nederland en is een belevenis voor jong en oud. Speelgoedmuseum Deventer is onderdeel van erfgoed- en museumorganisatie Deventer Verhaal.