In 2019 zijn een paar enthousiastelingen uit Diepenveen begonnen met de aanpak van de in onbruik geraakte voormalige heemtuin. De tuin was verworden tot een donkere plek, spannend maar ook erg onveilig. Bankjes die op instorten stonden, een kapotte entree en heel veel prikkelplanten. In de coronaperiode hebben ze veilig door kunnen werken en begonnen er plannen te ontstaan om ook de inrichting te vernieuwen. In het ontwerp van 2013 zijn er insectenhotels, bankjes en een waterpomp geplaatst waar heel enthousiast mee gespeeld is. En nu is het tijd om deze terug te plaatsen, misschien wat robuuster dan toen om tijd en onjuist gebruik beter aan te kunnen. 

Ook het groen dat verdwenen is door overwoekering door bramen en vogelkers, wordt weer aangeplant. Daar komen planten en struiken voor terug die typisch zijn voor de Sallandse natuur. Het was tenslotte een heemtuin en onder het groen komen nu al pareltjes tevoorschijn. Veel stinzenplanten en komen in het voorjaar weer op, voor in de zomer worden er weer bloemrijke stroken en bloembedden aangelegd om insecten en vogels te voeden.

Samen met Stichting Vrij (bekend van de beweegroutes) en OBB speelruimtespecialisten uit Diepenveen heeft de jeugd uit de buurt door te knutselen laten zien wat ze graag willen doen in de Heemtuin. Ook de vrijwilligers die al twee jaar op eigen initiatief onderhoud plegen en andere gebruikers, zoals de scholen en de kinderopvang, denken mee over het gebruik in ontwerp. Drijvende gedachte achter dit project is dat de kinderen van Diepenveen moeten kunnen spelen en leren in de natuur zoals de initiatiefnemers dat vroeger ook gedaan hebben: hutten bouwen, avonturen beleven en kikkers vangen. En dan met de laarzen vol water en een grote glimlach naar huis.

Het dorpenplatform van WijDeventer steunt dit initiatief financieel en zorgt er zo voor dat de eerste plannen gerealiseerd kunnen worden. Het dorpenplatform van WijDeventer. Dit initiatief past bij hun doelstellingen want hier komen de kracht van het dorp, de zorg voor de natuur en een educatief doel samen. Met hun hulp maken wij Diepenveners hier samen weer een spannend plekje van waar de jeugd op avontuur kan en volwassenen op hun eigen manier kunnen genieten van een gevarieerd stukje Sallandse natuur.

 Meer informatie is te vinden op:
      https://www.facebook.com/heemtuindiepenveen
      https://groenbezig.nl/https/wwwdorpspleindiepenveennl/nieuws/natuurspeelplek-de-heemtuin-kom-eens-kijken-of-help-ons-mee/

–      Natuurspeelplek de Heemtuin, kom eens kijken of help ons mee! – Dorpsplein Diepenveen

Ook meewerken? Elke tweede zaterdag van de maand is er een klusochtend. Ook andere hulp is gewenst, mail of bel voor meer informatie.