COLUMN22

e l v i r a s a l e t

Lieve Erik,

De vakantieperiode zit er misschien voor jou ook op. Door de Corona pandemie is deze zomer best vreemd verlopen. Wel op vakantie, niet op vakantie. Zo ja op vakantie, welk gebied is code rood en code oranje, of liefst helemaal nog geen code! Op zoek naar kleine geluksmomentjes die iedereen op zijn tijd nodig heeft, of je nou op vakantie bent of in het ‘nieuwe normaal’ leeft. Waar ik wel achter kom, samen maken wij morgen! Met of zonder mondkapje maar in ieder geval met de 1.5 meter samenleving, de nieuwe ‘magische grens’! Inmiddels rijd ik richting Deventer en het is nog vroeg, de IJssel dampt en hier en daar doemt ook een koe op in een flard van mist. Het zal ook eens niet, de pont voorbij Marle ligt aan de overkant, aan de kant van Wijhe. Ben laat dus ik rij door naar de pont voorbij Vorchten om de oversteek bij Olst te maken. Eigenlijk geen straf want de zon breekt verder door, het belooft weer een warme dag te worden. Strak blauwe lucht komt tevoorschijn, waardoor het water in de IJssel ook blauw lijkt, magisch mooi. Kan zo door de pont op rijden dat is geluk. Er staat op de pont al een groep vroege fietsers, de hele samenleving begint steeds meer op één groot sportveld te lijken. Toch nog iets positiefs, Erik, dankzij de Lockdown. Precies om 8.00 uur sta ik voor de deur bij CrossFit in Deventer waar de krachtprogramma’s worden afgewerkt.

Ondertussen zijn wij alweer aan het werk richting het winterseizoen, de laatste ‘puntjes’ op de trainingsarbeid van de zomer zetten. Deze week staat op de parkeerplaats bij de Scheg ‘Het Glazen Huis’ met een 100-uurs radio-actie van NPO Radio2 met bekende dj’s, het is namelijk de week van KWF Kankerbestrijding. Mooi initiatief toch om weer magische bedragen voor de stichting KWF Kankerbestrijding op te halen. Het KWF heeft het zwaar door de pandemie, geen échte collectes langs de deur. En ook geen 11stedentocht zwemmen, waardoor Maarten van der Weijden, die in 2019 maar liefst 196 km zwom binnen 75 uur, voor veel aandacht zorgde voor dit goede doel. Kay van der Kooi, man van schaatser Paulien van Deutekom, die triest op 2 januari 2019 op 37 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker, zwom vanaf Kimswerd toen een stuk mee met Maarten naar Harlingen. Maarten en Paulien; allebei topsporters. Paulien werd in 2008 Wereldkampioen Allround in Berlijn en was ook een doorzetter en strijder maar kon het oneerlijke gevecht tegen kanker triest genoeg niet winnen. Het wrede lot trof haar en haar gezinnetje, zij moest haar man en jonge dochtertje achterlaten.

Weet je Erik, iedereen heeft wel een persoonlijke situatie en een geliefde die dit wrede lot treft. Daarom is er veel onderzoek nodig en dat kost uiteraard veel geld. Die fantastische zwemtocht van Maarten ontketende een waar volksfeest in Friesland, verenigde duizenden mensen langs de route in hun persoonlijke verdriet of gevecht en vooral hoop. Waarschijnlijk herinner jij je dit ook nog wel Erik, het leverde een geweldig eindbedrag op, grenzen werden doorbroken met het magische bedrag van 6.1 miljoen euro dat opgehaald werd voor de stichting KWF Kankerbestrijding! Maarten wilde niet de grootste zijn, maar wel de beste waarvoor nog steeds HULDE… Kanker ontwricht je leven, voor al die miljoenen levens moet de zorg doorgaan en mag onderzoek niet stil vallen. Dus lieve mensen geef juist nu! Zoals ze in het wielrennen zo mooi zeggen ‘het is koers’, geef voor het leven en tegen Kanker. Ik hoop dat Het Glazen Huis die 6.1 miljoen kan benaderen!

De Tour de France is gestart, weliswaar tegen beter weten in misschien. De eerste dag was een veldslag én niet eens door de crisis maar door natuurgeweld, de ICU greep niet in. Veel zware valpartijen, geen renner zonder pleister werd er al gezegd. Wie gaat Parijs halen was opeens niet alleen door de Corona maar ook door valpartijen een issue. De Formule 1 rijdt ook weer, echter wel zonder publiek. Voor Max Verstappen dit keer geen ‘oranje’ tribune vol enthousiaste Hollanders maar code oranje in het racegebied. In Zandvoort reden de Inliners het NK Marathon ook zonder veel publiek! Wel een verrassend podium, vooral nummer 2, want een ‘jonkie’ in het skeelergeweld pakte het Zilver. Ruben Ligtenberg junior A, onthoud die naam Erik. Ruben woont óók in het Oosten en kan ook nog zeer verdienstelijk schaatsen. Zou zo maar de nieuwe Sven Kamer uit het Oosten kunnen worden. De tenniswereld start met de US-Open ook zonder veel publiek.

De turnwereld kraakt triest genoeg nog harder, helaas niet alleen door de pandemie maar door de schokkende misstanden. Even was die wereld zelfs stuurloos, erg genoeg voor alle turners en turnsters die het betreft! Ik moet zeggen, na de beelden van de documentaire over de misstanden in die tak van sport, verbaasde het me niet. Zelfs de uitspraak van Epke Zonderland sloeg in als een bom, dat hij zijn dochter niet op turnen zou willen hebben. Hij relativeerde wel dat hij daar vroeger zo over dacht. Hij zag toen geen plezier en dat wil je je dochter toch niet aandoen aldus Epke. Helaas is er in de schaatswereld, in de omgeving van Enschede, ook een trainer verrrrr buiten zijn boekje gegaan als trainer. Daar is ook aangifte van gedaan en de zaak ligt momenteel voor de rechter. Dat was schrikken en verwerpelijk dat je meisjes, die aan je toevertrouwd worden om te begeleiden, tijdens de trainingen zo in gevaar brengt.

Erik, ik zag dat jouw cluppie ook weer gestart is met een nieuwe trainer Kees van Wonderen. Ik vrees voor een ‘open deur’, aan zijn naam zal het niet liggen. Wens jouw cluppie veel succes in een bijzonder seizoen. Want de voetbalcompetitie levert spookstadions op, nauwelijks publiek. Sneu gezicht, maar wel verstandig zolang er geen vaccin gevonden is dat werkt. En als er publiek het stadion in mag, mondkapje op, 1.5 meter afstand en niet juichen. Wordt denk ik wel een dingetje, ook in ons wereldje. De schaatswereld kraakt onder de Corona crisis, even leken de magische grenzen die iedereen wil doorbreken ver weg. Toch ging Thialf open voor de Topsport en vlogen de rijders weer met een gelukzalig gevoel over het zomerijs. Helaas nog niet voor de recreant, die moet nog even geduld hebben. Gelukkig was het een magisch warme zomer en kon er ook buiten gesport worden en ‘geschaatst’ op skeelers. Wist je dat er nog nooit zoveel skeelers én racefietsen verkocht zijn in de zomer.

Thialf opent eind september 2020 haar deuren ook voor de breedtesport. De Scheg zal begin oktober 2020 haar deuren weer openen, ook voor deze schaatsliefhebbers. Op 17/18 oktober 2020 vindt de start plaats van het schaatsseizoen in de Scheg in Deventer met de Rabo/Hollandcup1/IJsselcup. Een wedstrijd waarin tickets voor het WCKT (World Cup Kwalificatie Toernooi) te verdienen zijn. Alleen zijn helaas de eerste reeks World Cups al geschrapt door de ICU in verband met de Corona uitbraken elders in de Wereld. Sebas Diniz is al geplaatst voor deze eerste Holland Cup op de 500 en 1000 meter. Marit van Beijnum mag ook starten op de 500 meter. De andere rijders van het team hebben nog tot 12 oktober a.s. de tijd om de limiet te rijden om te kunnen deelnemen aan de Holland Cup wedstrijden.

Wat er verder gebeurt met de rest van het seizoen is nog niet duidelijk en het is afwachten hoe de pandemie zich ‘gedraagt’. Dat zal bij alle andere sporten niet anders zijn. Het is zaak alles onder controle te houden en toch te zorgen dat iedereen in topvorm komt voor het wedstrijdseizoen. Het is nou eenmaal het tijdperk waarin wij nu leven én sporten en daar heb je hoe dan ook mee te dealen. Eind september reizen wij naar Inzell voor een korte hoogtestage. Voor nu blijft het de wereld van het onverwachte. Eenvoudig blijven geloven in de mooie momenten in het leven, die ook weer gaan komen, dat is ook kracht. Niet de grootste willen zijn, maar wel de beste. Het voor iedereen verrassend en uitdagend te willen maken op weg naar de magische grenzen……..!