Op dit moment zit het internationale R&D-afdeling van Bosch al in Deventer. De productielocatie van Nefit in Deventer wordt geleidelijk een centrum voor duurzame systeemoplossingen en waterstoftoepassingen, zo meldt de fabrikant in een persbericht. De gasketelproductie verdwijnt tussen 2022 en 2025 uit Deventer. 

Met de stap anticipeert Bosch op de internationale ontwikkelingen in de verwarmingstechniek. Bosch focust al langer op warmtepomp en waterstoftechniek. Het bedrijf heeft inmiddels een eigen productie met bodemgebonden warmtepompen, en lucht/water-warmtepompen. Ook lopen op dit moment veel veldtesten met waterstofketels. 

De productiefaciliteit in Deventer gaat zich specialiseren in het configureren van prefab installatie-oplossingen voor nieuwbouw en verduurzamingsprojecten. Ook komt er op de locatie een nieuw, internationaal R&D testcentrum voor waterstoftoepassingen.  “Deze innovatieve oplossingen zullen de komende decennia hard nodig zijn voor de energietransitie en als innovatief bedrijf willen wij hierin een belangrijke rol vervullen,’’ zegt Ruud Alberts, algemeen directeur van Bosch Thermotechniek B.V. 

De voorgenomen wijziging heeft als gevolg dat er vanaf eind 2023 circa 70 fte minder nodig zijn binnen productie, logistiek en ondersteunende functies. Naast herplaatsing binnen de eigen organisatie wordt, gezien de enorme vraag naar technisch personeel, onder meer gedacht aan begeleiding naar ander werk in de installatiebranche. 

In Deventer zijn in totaal ongeveer 500 mensen werkzaam. Bij de productiestraten van de ketels worden de toestelonderdelen onder de mantel geassembleerd en getest. Naast de productiefaciliteit, zijn ook een internationaal R&D-centrum en de Nederlandse verkooporganisatie op de locatie gehuisvest. De R&D-afdeling, waar onder andere warmtewisselaars (voor aardgas en waterstof), elektronica en software worden ontwikkeld, zal verder worden uitgebreid. Daarbij staan met name investeringen gepland in een nieuw R&D testcentrum voor waterstoftoepassingen voor de internationale verwarmingsmarkt. In eerste instantie gaat het hierbij om 15 fte aan nieuwe arbeidsplaatsen. Op de langere termijn worden verdere uitbreidingen voorzien.