De handen ineen

Veel artiesten zijn geen stichting of vereniging, wat wel een voorwaarde is om een aanvraag in te dienen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Om ook rechtstreeks voor muzikanten iets te kunnen betekenen, slaan de afdelingen Overijssel en Gelderland van het Cultuurfonds de handen ineen met de Poppunten Overijssel en Gelderland voor een nieuwe pilotregeling van €25.000 per provincie. Via dit fonds met de naam Music Support kunnen ook artiesten zonder rechtsvorm geld aanvragen om te investeren in hun muzikale carrière. 

Waarvoor kan een bijdrage worden aangevraagd? 

Artiesten kunnen maximaal €1000 aanvragen voor een investering die ze duidelijk naar een volgende stap in hun muzikale carrière helpt. Denk bijvoorbeeld aan een tour in binnen- of buitenland, audio- en video-opnames, coaching, het ontwikkelen van een innovatief liveconcept of het inhuren van professionals. Harold de Boer van Poppunt Overijssel: “Music Support Overijssel is voor veel muzikanten de uitgelezen kans om voor het eerst in aanraking te komen met het aanvragen van subsidies bij fondsen, waar popmuziek vaak nog ondervertegenwoordigd is. Vanuit deze regeling willen we artiesten ook actief gaan begeleiden met de vervolgstappen die zij zelf voor ogen hebben.” 

Hoe werkt het? 

Vanaf 1 oktober 2020 kunnen artiesten hun plannen indienen via www.poppuntoverijssel.nl waarna een onafhankelijke beoordelingscommissie van professionals uit de muzieksector de aanvragen bekijkt. Deze commissie bestaande uit Frank Satink (Goomah Music, Dauwpop), Pim Kokkeler (Booster Festival, ArtEZ Conservatorium), Kristel Nijs (Burgerweeshuis Deventer), Carlos Arango (Hedon Zwolle) en Adri Karsenberg (Metropool Twente) besluit in zes aanvraagrondes over de plannen. Music Support Overijssel is een pilot en loopt in eerste instantie van 1 oktober 2020 tot 1 oktober 2021. Per act worden er maximaal 2 aanvragen per jaar gehonoreerd, in totaal is er €25.000 beschikbaar. 

Over Poppunt Overijssel 

Poppunt Overijssel is een netwerkorganisatie voor popmuziek in Overijssel en zet zich in voor een betere zichtbaarheid van Overijsselse popmuziek in Nederland. Poppunt Overijssel realiseert dit door ondersteuning van diverse organisaties en het organiseren van een aantal eigen projecten: De Overijsselse Ambassade tijdens Eurosonic Noorderslag, de uitreiking van de Popprijs Overijssel, Songcamp en talloze andere projecten in samenwerking met Overijsselse partners. 

Poppunt Overijssel werkt intensief samen met de vier kernpodia in Overijssel, tevens wordt het bestuur gevormd door deze drie partijen: Hedon Zwolle, Burgerweeshuis Deventer, en Metropool Twente.