De prijs wordt hem toegekend omdat hij meer is dan een succesvol museumdirecteur. Hij geeft leiding aan de beide musea sinds 2007. Hij was verantwoordelijk voor de uitbreiding van Museum de Fundatie, naar het on

Ralph Keuning staat voor vernieuwing in de beeldende kunst, bereikt met zijn exposities een hoog artistiek niveau en hij geeft leiding aan een professionele cultuurorganisatie. Bovendien is er sprake van een inspirerende culturele impact op de samenleving met daarbij ook aandacht voor de zgn. cultuur-codes en hij levert een waardevolle bijdrage aan de versterking van het kunst en cultuurklimaat in Overijssel en is hij een kunst- en cultuurambassadeur bij uitstek.  

Naar mening van het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel voldoet Ralph Keuning aan alle vooraf opgestelde criteria.  

Minka Hebing (1990), als artiest bekend onder de naam MINKA, krijgt de prijs Cultuurtalent Overijssel 2021. De prijs wordt haar toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend popmusicus. MINKA heeft zich na haar opleiding aan ArtEZ Conservatorium (2015) ontwikkeld tot een veelzijdig popmusicus, zangers én muzikant. Zij maakt elektropop met Nederlandstalige teksten. Zij onderscheidt zich door een geheel eigen ‘sound’, in een mix van synths, beats, onbevangenheid, uitdaging en beweging. Iedereen wil dansen op de muziek van MINKA. Ze werkt samen met haar vriend en producer Timon Massop, vanuit Deventer. Sinds eind 2019 is MINKA ook aker van De Nieuwe Oost Pop 

Op maandag 20 september is er de grote, feestelijke en muzikale uitreiking in de Zwolse Theater. De prijzen worden uitgereikt door de Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.