In Salland ligt er een uitgebreid netwerk aan mountainbikeroutes rondom Deventer van in totaal 100 km, verdeeld over 4 afwisselende routes met een verbindingsmogelijkheid met de MTB routes op de Sallandse Heuvelrug, de Veluwe en de Achterhoek.

Veel mountainbikers maken dankbaar én gratis gebruik van het afwisselende parcours door bossen, over landgoederen, singletracks en zandwegen in Salland. Het onderhoud en de aanleg van de routes wordt gedaan door de Trail Makers, een groep enthousiaste vrijwilligers van het  MTB- netwerk Salland. Door het intensieve gebruik van het parcours moet zand aangevuld worden en ook heeft bijvoorbeeld de stormschade van afgelopen januari veel (zaag)werk met zich meegebracht. Tevens worden de routes waar mogelijk technisch verbeterd. De vrijwilligers steken er regelmatig tijd in dit onderhoud, waarvoor uiteraard gereedschap en materiaal nodig is.

Door de aanschaf van het MTB Salland Vignet van €7,50 per jaar worden de routes in stand gehouden en verbeterd. Het vignet is te koop bij de meeste fietsenwinkels in Deventer e.o. en bij de webshop van Mountainbikenetwerk Deventer, www.mountainbikenetwerkdeventer.nl.