Achterom kijken
De kleur of structuur van je ontlasting kan je waarschuwen of er iets aan de hand is. Een rode kleur in de ontlasting kan komen door het eten van rode bieten, maar kan ook een signaal zijn van een chronische darmontstekingsziekte of zelfs darmkanker. In de poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting kun je lezen wat je poep je te vertellen heeft.

Poep als medicijn
Naast eigen onderzoek, door achterom te kijken, is ontlasting ook een bron van wetenschappelijk onderzoek. Cyriel Ponsioen, MDL-arts in het AMC, werkt aan mogelijke medicatie van de toekomst op basis van ontlasting. ‘Ontlasting kan bijdragen aan genezing. In de toekomst hopen we dat ontlasting de basis is voor een medicijn om klachten bij bijvoorbeeld chronische darmontstekingen te verminderen. Daar doe ik op dit moment onderzoek naar’. Het onderzoek van Ponsioen werkt op basis van poeptransplantaties: de ontlasting van een gezonde persoon wordt ingebracht bij iemand met darmklachten.

Dat poeptransplantaties klachten kunnen verminderen heeft te maken met de bacteriesamenstelling van de ontlasting. Die bacteriesamenstelling wordt ook wel ons darmflora of microbioom genoemd.